Zatvori
Nvidia čipovi
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
22/11/2023

Zbog AI-a Nvidijini prihodi "eksplodirali", ali prvi znakovi problema već su vidljivi

Dionice Nvidije zabilježile su blagi pad od 1% tijekom after-hours trgovanja u utorak nakon što je proizvođač čipova objavio rezultate za treće fiskalno tromjesečje koji su premašili očekivanja Wall Streeta. Unatoč solidnim rezultatima, tvrtka izražava zabrinutost zbog izazova koje donosi sljedeće tromjesečje, ističući izvozna ograničenja koja pogađaju prodaju u Kini i drugim stranim tržištima.

U pismu upućenom dioničarima, Colette Kress, glavna financijska direktorica Nvidije, izjavila je: "Očekujemo značajan pad prodaje u četvrtom tromjesečju fiskalne 2024. godine na određenim tržištima, iako vjerujemo da će se taj pad nadoknaditi snažnim rastom u drugim regijama."

Analitičari su pažljivo pratili performanse tvrtke u usporedbi s predviđanjima, a rezultati su iznenađujuće pozitivni. Prilagođena zarada po dionici iznosi 4,02 USD, naspram očekivanih 3,37 USD, dok je prihod dosegnuo 18,12 milijardi dolara, što premašuje očekivanih 16,18 milijardi dolara.

Tijekom trećeg fiskalnog tromjesečja, Nvidijin prihod porastao je impresivnih 206% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dosegnuvši 9,24 milijarde dolara neto dobiti ili 3,71 dolara po dionici. Posebno je istaknuto povećanje prihoda od podatkovnih centara, koji je dosegnuo iznos od 14,51 milijardu dolara, što je rast od 279%. Tvrtka je naglasila da je polovica prihoda od podatkovnih centara proizašla iz suradnje s pružateljima cloud infrastrukture poput Amazona.

Nvidia se suočava s izazovima na tržištu, uključujući izvozna ograničenja i konkurenciju iz AMD-a. Kress je naglasila napore tvrtke u pregovorima s klijentima na Bliskom istoku i u Kini kako bi osigurala dozvole za prodaju proizvoda visokih performansi, posebno GPU-a.

U pogledu smjernica za buduće poslovanje, Nvidia predviđa prihod od 20 milijardi dolara za četvrto fiskalno tromjesečje, implicirajući rast prihoda od gotovo 231%.

Dionice Nvidije ove godine bilježe rast od astronomskih 241%, znatno nadmašujući rast indeksa S&P 500.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram