Zatvori
Sam Altman
Foto: Village Global / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
17/11/2023

Sam Altman: AI može odgovoriti na najveće globalne izazove

Sam Altman, suosnivač i izvršni direktor OpenAI-a, tvrtke odgovorne za stvaranje najpopularnijeg svjetskog chatbota ChatGPT, rekao je kako se boji da se čovječanstvo nalazi na putu prema samouništenju, ali istovremeno vidi potencijal umjetne inteligencije kao rješenja za najveće globalne izazove.

Prema njegovim riječima, tehnologija je ključna za napredak ljudske civilizacije desetljećima ili čak tisućama godina unaprijed. Ove riječi iznio je na panelu tijekom summita Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje u San Franciscu.

Altman nije jedini u svojim pohvalama umjetnoj inteligenciji. Chris Cox, direktor proizvoda Meta Platforms Inc., i James Manyika, viši potpredsjednik Googlea, također su izrazili pozitivna stajališta o umjetnoj inteligenciji. Međutim, svi su naglasili kako ova napredna tehnologija nosi određene rizike, posebno uoči izborne godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Altman je upozorio na potencijalne nepoznate rizike vezane uz izbore, posebno ističući inovacije u personaliziranom uvjeravanju kao potencijalni izvor zabrinutosti. Naglasio je da još uvijek ne razumijemo u potpunosti kako bi takve inovacije mogle utjecati na američki politički proces.

S druge strane, Cox je otkrio kako Meta ozbiljno pristupa svojoj ulozi u izbornom procesu. Iako je priznao da umjetna inteligencija može povećati izazove s dezinformacijama, istaknuo je njezinu korist u ranom otkrivanju štetnog sadržaja prije nego što se isti viralno proširi.

U razvoju jezičnog modela umjetne inteligencije, Llama 2, Meta je surađivala s različitim stručnjacima, uključujući dužnosnike Bijele kuće i druge političke dionike. Cox je naglasio važnost tih suradnji u stvaranju pouzdanog modela, ističući da je povjerenje u tehnologiju ključno, ali neophodno je i provjeriti rezultate i postupke.

Altman, koji se već dugo vremena zalaže za državni nadzor nad umjetnom inteligencijom, naglasio je kako teška regulacija možda nije trenutačno potrebna, mogla bi postati nužna u budućnosti kada modeli umjetne inteligencije postanu sposobni generirati rezultate koji imaju opsežne posljedice na različite razine, od tvrtki do cijelih zemalja.

Smatra da će kolektivni nadzor biti ključan kako bi se osigurala odgovorna uporaba ove tehnologije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram