Zatvori
Boksači u Apple i Google majicama
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
15/11/2023

Slučajno procurilo: Google Appleu plaća "masnu" proviziju za svaki prodani oglas

Nespretnost tijekom svjedočenja stručnjaka na suđenju Googleu zbog antimonopolskog postupka, slučajno je otkrila više o suradnji Googlea i Applea. Prema pisanju Bloomberga, Google Appleu plaća proviziju u iznosu od čak 36% prihoda od prodaje oglašavanja na iOS uređajima (putem Safari preglednika).

Razumljivo, kompanije su dosada činile sve što mogu kako bi zaštitile ovaj podatak od curenja u javnost.

Stoga, kada je Kevin Murphy, profesor ekonomije sa Sveučilišta u Chicagu, stručnjak za ekonomiju Googlea i svjedok na suđenju, otkrio povjerljivu brojku tijekom svog svjedočenja, glavni odvjetnik Googlea "vidljivo se naježio", izvijestio je Bloomberg.

Podsjetimo, suđenje Googleu zbog antimonopolskog ponašanja počelo je u rujnu nakon što je američko Ministarstvo pravosuđa tužilo Google tvrdeći kako je nezakonito održavao monopol u pretraživanju putem "monopolskih i isključivih praksi". Suđenje se fokusira na partnerstva Googlea na uređajima i najznačajnije je suđenje protiv tehnološkog diva od 1990-ih, kada je američka vlada tužila Microsoft.

Već je od ranije bilo poznato kako je Google Appleu platio oko 18 milijardi dolara u 2021. godini da bi ostao zadana tražilica na iOS uređajima. Te je godine Google ukupno platio 26,3 milijarde dolara drugim proizvođačima hardvera, uključujući Apple, kako bi zadržao poziciju vodeće svjetske internetske tražilice.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram