Zatvori
Nvidia robot
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
14/11/2023

Nvidia predstavila novi AI GPU koji će "pogoniti" poznate AI modele

Nvidia je predstavila svoju najnoviju inovaciju, H200, GPU koji je namijenjen ne samo obuci, već i implementaciji naprednih modela umjetne inteligencije, posebno onih koji pokreću generativnu umjetnu inteligenciju. Ovaj novi GPU predstavlja evolucijski korak u odnosu na prethodni model, H100, čiji je potencijal već bio dobrano iskorišten od strane OpenAI za obuku njihovog najsofisticiranijeg velikog jezičnog modela, GPT-4.

Interes za H200 je izuzetno velik, s velikim tvrtkama, startupima i vladinim agencijama koje se natječu za ograničenu ponudu ovih čipova. S obzirom na cijene H100 čipova, koje se kreću između 25.000 i 40.000 dolara prema procjeni stručnjaka iz Raymonda Jamesa, postaje jasno koliko su ovi čipovi visoko cijenjeni i traženi u industriji. Zanimljivo je napomenuti da se tisuće ovih čipova često koriste istovremeno kako bi se izvršila obuka najvećih modela, a cijeli proces poznat je kao "obuka".

Nvidia je doživjela izuzetan porast vrijednosti svojih dionica zahvaljujući uzbuđenju tržišta oko njihovih AI GPU-ova, ostvarivši porast od preko 230% u 2023. godini. Očekuje se da će tvrtka postići oko 16 milijardi dolara prihoda u trećem fiskalnom tromjesečju, što predstavlja rast od 170% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Očekuje se da će H200 biti dostupan za isporuku u drugom kvartalu 2024. godine, a bit će zanimljivo pratiti kako će se nositi s konkurencijom, posebno s AMD-ovim MI300X GPU-om. AMD-ov čip, poput H200, također se ističe po dodatnoj memoriji u odnosu na svoje prethodnike, pružajući dodatnu podršku za izvođenje zaključaka na velikim modelima umjetne inteligencije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram