Zatvori
Foto: YouTube / CISEX
PoslovniPuls
14/11/2023

Evo što domaći IT-jevci kažu na krizu o kojoj se sve više otvoreno priča

Članovi udruge Hrvatski nezavisni izvoznici softvera (CISEx), prošli tjedan su održali panel pod nazivom "Kriza u IT-u ili IT u krizi". Ovaj panel pružio je dublji uvid u trenutno stanje na domaćem tržištu IT sektora, kao i prognoze za naredno razdoblje.

CISEx-ovu objavu prenosimo u cijelosti:

Trenutno stanje tržišta:

Trenutno tržište IT sektora suočava se s značajnim padom rasta, što je globalni trend. Posebno se ističe kako će agencije osjetiti najveći udarac. S obzirom na to, tvrtke usmjerene na područje data analitike nalaze se u povoljnijoj situaciji, budući da su sigurnost podataka, umjetna inteligencija i regulative ključni pokretači toga segmenta.

Prognoza za naredne godine:
Očekuje se da će sljedeća godina, možda čak i dvije, biti izazovne za IT sektor. Nestabilnosti i potencijalne poteškoće karakterizirat će poslovanje. Upozorava se na poseban oprez u vezi s likvidnošću tvrtki kako bi se prebrodile moguće poteškoće.

Veličina krize:
Iako je trenutna situacija nazvana krizom, važno je napomenuti da neće doseći razmjere one iz perioda 2008-2012. godine. Ova kriza predstavlja izazov, ali ne i dramatičan kolaps.

Pozicija juniora:
Mlađi stručnjaci i oni na početku karijere (juniori) suočavaju se s povećanim izazovima, posebice zbog situacije s umjetnom inteligencijom. Zapošljavanje u IT sektoru usporilo se, a poslodavci često traže viši senioritet.

Domaće tržište i EU projekti:
Tvrtke koje surađuju s državnim institucijama ili su uključene u projekte financirane od strane Europske unije imaju veće šanse za uspješno prevladavanje poteškoća. U Hrvatskoj se očekuje rast tvrtki usmjerenih na domaće tržište, pogotovo s obzirom na dostupnost EU sredstava za digitalizaciju javnog sektora.

Izazovi za produktne firme:
Firme koje razvijaju vlastite proizvode suočavaju se s izazovima, s obzirom na rijetke investicije i manje povoljne tržišne evaluacije. Etablirane produktne firme bit će manje pogođene, ali situacija ovisi o tipu proizvoda i ciljanom tržištu.

"Sveukupno, iako situacija zahtijeva oprezno upravljanje, važno je naglasiti da nije riječ o dramatičnom scenariju. Kroz zajedničke napore i prilagodbe, vjerujemo da ćemo prebroditi izazove i izgraditi otpornost u IT sektoru", stoji u zaključku CISEx-ove objave koju potpisuje Tajana Barančić.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram