Zatvori
Čovjek za računalom
Foto: Luke Peters / Unsplash
PoslovniPuls
09/11/2023

Potvrđeno ono o čemu se šuška već neko vrijeme: Pada potražnja za IT-jevcima na hrvatskom tržištu

Analiza tržišta rada u Hrvatskoj pokazuje kako je u prva tri kvartala ove godine objavljeno više od 250.000 oglasa za posao, što predstavlja rast od 4,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godinu, pokazuje istraživanje portala MojPosao.

S obzirom na to da jedan oglas može biti objavljen kroz više različitih kanala, odnosno platformi namijenjenih oglašavanju slobodnih radnih mjesta, podrobnijom analizom dolazimo do podatka da je u prvih devet mjeseci objavljeno 198.000 jedinstvenih oglasa, odnosno 4,5% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Početak 2023. godine obilježio je osjetan rast broja oglasa u odnosu na prethodnu godinu, a taj rast je blago usporio u drugom kvartalu.

U trećem kvartalu na tržištu rada u Hrvatskoj je objavljeno više od 73.700 natječaja za posao što predstavlja rast od 2,6% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Ako promatramo jedinstvene oglase na tržištu, radi se o 58.900 natječaja za posao ove godine, što predstavlja rast od 3,3% u odnosu na prošlu godinu.

Pad potražnje za radnicima u IT-u i Ljudskim resursima

Najveći rast broja oglasa primjećujemo u sektorima: Farmaceutika i biotehnologija, Sigurnost i zaštita te Zdravstvo, socijalni rad.

Najveći pad potražnje za radnom snagom na cjelokupnom tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u sektoru Ljudskih resursa i IT-a.

Trend pada broja oglasa za pozicije u IT sektoru prisutan je i na MojPosao, međutim u nešto manjoj mjeri nego što je to slučaj na cjelokupnom tržištu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram