Zatvori
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
09/11/2023

Norvežani prihode od prodaje nafte i plina ulažu u dionice, sada uz pomoć umjetne inteligencije

Norveški državni ulagački fond težak čak 1,4 bilijuna dolara koristi umjetnu inteligenciju kako bi bolje upravljao svojim investicijama, otkrio je izvršni direktor Nicolai Tangen u intervjuu na Reuters NEXT konferenciji u New Yorku.

Fond investira prihode norveške države od proizvodnje nafte i plina u dionice, obveznice, nekretnine i obnovljive projekte izvan zemlje.

To je najveći tzv sovereign wealth fond na svijetu, s poslovnim udjelima u više od 9.200 tvrtki diljem svijeta i vlasništvom od 1,5% svih kotiranih dionica na svijetu.

"Sada koristimo (AI) u načinu kako raspoređujemo kapital", rekao je Tangen.

"Koristimo ga kako bismo smanjili trgovinu koju obavljamo, jer smo fond koji je blizu indeksa, i ponekad moramo prilagoditi portfelj, a ovi modeli nam mogu pomoći da trgujemo manje."

Tangen je rekao kako je postavio interni cilj fondu povećati produktivnost za 10% u sljedećih 12 mjeseci korištenjem AI-a, a nedavno je razgovarao o tome sa Samom Altmanom, izvršnim direktorom tvrtke za umjetnu inteligenciju OpenAI.

"Pitao sam Altmana: 'Mislim da možemo povećati produktivnost za 10% u sljedećih 12 mjeseci… što misliš?'" rekao je Tangen, dodajući da je brojku od 10% "izvukao iz zraka".

Rekao je da mu je Altman odgovorio: "Mislim da možete postići 20%."

Fond također potiče 9.200 tvrtki u koje investira da koriste tehnologiju umjetne inteligencije, ali da to čine odgovorno.

Iz norveškog fonda kažu kako će se u predstojećem razdoblju posebno usredotočiti na sektore zdravstva, financija i velikih tehnoloških tvrtki, jer će njihova upotreba tehnologije imati posebno snažan utjecaj na potrošače.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram