Zatvori
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
08/11/2023

Amazon priprema novi revolucionarni AI model: Olympus

Amazon ulaže milijune dolara u trening ambicioznog velikog jezičkog modala (Large Language Model, LLM) u nadi da će moći konkurirati najboljim AI modelima tvrtki OpenAI i Alphabet, izjavila su dva pouzdana izvora za Reuters.

Model, kodnog naziva "Olympus", prema riječima tih izvora, ima nevjerojatnih 2 bilijuna parametara, što bi ga moglo učiniti jednim od najvećih AI modela koji trenutno postoje. OpenAI-jevi modeli GPT-4, navodno imaju "samo" bilijun parametara.

Tim koji radi na ovom projektu predvodi Rohit Prasad, bivši šef Alexe. Kao glavni znanstvenik za opću umjetnu inteligenciju (AI) u Amazonu, Prasad je okupio istraživače koji su radili na AI sustavu Alexe i znanstveni tim Amazona kako bi radili na obuci ovog novog AI modela.

Amazon je već trenirao manje modele poput Titana. Također je uspostavio partnerstva s startup tvrtkama koje se bave AI modelima, poput Anthropic i AI21 Labs, nudeći ih korisnicima Amazon Web Services (AWS).

LLM-ovi su temeljna tehnologija za alate umjetne inteligencije koji uče iz ogromnih skupova podataka kako bi generirali odgovore što sličnije ljudskima.

Obuka većih AI modela je skuplja zbog potrebne računalne snage. U kvartalom izvješću, izvršni direktori Amazona su izjavili kako će povećati investicije u LLM-ove i generativnu umjetnu inteligenciju, dok će smanjiti troškove isporuke i prijevoza u svojem maloprodajnom poslovanju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram