Zatvori
PoslovniPuls
06/11/2023

Grok - nova era umjetne inteligencije: Elon Musk predstavio konkurenta ChatGPT-u

Elon Musk, prvi čovjek Tesle i Space X-a i inovator poznat po svojim ambicioznim projektima, predstavio je svoju najnoviju tehnološku kreaciju - Grok, prvog člana xAI, njegove nove tvrtke za razvoj tehnologije umjetne inteligencije. Grok je chatbot koji obećava pristup informacijama s "malo duhovitosti", "buntovničkim crtom" i sposobnošću odgovaranja na "pikantna pitanja" koja bi drugi AI sustavi mogli zaobići.

Musk je na društvenim mrežama najavio Grokov dolazak, a primjer njegove rafinirane duhovitosti brzo je postao viralan. Na pitanje korisnika o receptu za kokain, Grok je odgovorio s dozom sarkazma: "Oh naravno! Samo trenutak dok izvučem recept za domaći kokain. Znaš, jer ću ti u potpunosti pomoći u tome."

Grok ima pristup podacima iz X-a (bivšeg Twittera), što ga čini snažnim konkurentom u svijetu umjetne inteligencije. Musk je čak objavio usporedbu Grokova odgovora u odnosu na druge AI bote, naglašavajući kako Grok ima ažurirane informacije, što ga stavlja u prednost u odnosu na neke druge AI sustave poput OpenAI-jevog ChatGPT-a.

Ipak, Musk je naglasio kako Grok, kao i ostali veliki modeli jezika, može generirati lažne ili kontradiktorne informacije. To postavlja izazove u smislu odgovornog korištenja ove tehnologije.

Prototip Groka trenutačno je u ranoj beta fazi i dostupan je odabranom broju korisnika za testiranje prije nego što ga tvrtka službeno lansira. Korisnici se mogu prijaviti na listu čekanja kako bi dobili priliku koristiti ovu naprednu AI tehnologiju. Prema Muskovim riječima, Grok će u budućnosti biti ključna značajka usluge X Premium+, koja će koštati 16 dolara mjesečno.

Ova najava sugerira kako izvršni direktor Space X-a pozicionira xAI kao ozbiljnog izazivača drugim tehnološkim tvrtkama, uključujući OpenAI, Inflection i Anthropic. Grok se posebno istaknuo u testovima koji su uključivali matematičke probleme srednje škole i zadatke kodiranja u Pythonu, nadmašivši sve druge modele u svojoj kategoriji računalnih sustava.

Naziv "Grok" ima svoje korijene u znanstvenofantastičnom romanu Roberta A. Heinleina iz 1961. godine pod nazivom "Stranac u čudnoj zemlji." U toj knjizi, "grok" je marsovski izraz bez izravnog zemaljskog prijevoda, a kritičari su se raspravljali o njegovoj točnoj definiciji. Merriam-Webster ga jednostavno definira kao prijelazni glagol koji znači "duboko i intuitivno razumjeti".

Prikladno ime za novi AI chatbot.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram