Zatvori
AMD računalni čip
Foto: Irving Marca / Unsplash
PoslovniPuls
02/11/2023

AMD uspješno plovi na krilima povećanje potražnje za AI čipovima

Američki gigant u svijetu računalnih čipova, Advanced Micro Devices (AMD), objavio je svoje kvartalne poslovne rezultate koji su nadmašili sva očekivanja tržišta. No, usprkos impresivnim rezultatima, tvrtka se suočava s izazovima u industriji videoigara i svijetu računalnih čipova. Optimizam se, međutim, pojačava zahvaljujući najavi plasmana AMD-ovih čipova za AI sustave.

U razdoblju od srpnja do rujna, prihodi AMD-a porasli su za značajnih 4,2 posto, dosegnuvši 5,8 milijardi dolara, što je iznad konsenzusa analitičara koji su očekivali prihode od 5,69 milijardi dolara. Osim toga, prilagođena zarada po dionici (EPS) povećala se za četiri posto, dosegnuvši 0,70 dolara, što je nadmašilo procjene analitičara koji su očekivali zaradu od 0,68 dolara po dionici. Još jedan značajan podatak jest da je prilagođena bruto marža iznosila impresivnih 51,1 posto, što predstavlja povećanje od 1,2 postotna boda u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Iako je tržište osobnih računala pretrpjelo četiri uzastopna tromjesečja oštrog pada, AMD je zabilježio rast prihoda od 42,2 posto u segmentu osobnih računala, dosegnuvši 1,45 milijardi dolara. Ovo je odjednom oživjelo nadu u industriji osobnih računala, a trend oporavka najavila je nedavno i konkurentska tvrtka Intel u svojoj korporativnoj objavi.

S druge strane, segment igara zabilježio je pad prihoda od 7,7 posto na 1,51 milijardu dolara, što je ispod konsenzusa od 1,53 milijarde dolara. I segment "ugrađenih sustava" zabilježio je pad od 4,6 posto na 1,24 milijarde dolara, ali je uspio ostvariti rast profitabilnosti. AMD tu nije usamljen, i drugi proizvođači čipova ističu slabljenje potražnje u industriji čipova za ugrađene sustave, što bi moglo potrajati neko vrijeme. Posao s podatkovnim centrima AMD-u je donio 1,6 milijardi dolara prihoda.

Izuzetno zanimljiva vijest dolazi iz AMD-a jer tvrtka najavljuje visoku potražnju za svojim MI300 procesorom, koji će se natjecati s gigantom Nvidijom na tržištu AI akceleratora. Očekuje se kako bi ovaj procesor mogao donijeti AMD-u prihod od 400 milijuna dolara u tekućem kvartalu, te dodatne dvije milijarde dolara do 2024. godine.

Unatoč ovim pozitivnim vijestima, lošija prognoza uprave za prihode u tekućem tromjesečju privremeno je oborila cijenu dionica tvrtke za 5 posto. U sljedećem kvartalu, AMD tako očekuje prihode u rasponu od 5,8 do 6,4 milijarde dolara, što je niže od očekivanja većine analitičara s Wall Streeta. Iz AMD-a ulagače upozoravaju na "očekivano smanjenje prodaje u segmentu videoigara", a također se očekuje daljnje slabljenje u segmentu ugrađenih sustava. Ipak, u AMD-u očekuju kako će korigirana bruto marža ostati na visokih 51,5 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram