Zatvori
Sam Altman
Foto: Village Global / Wikimedia Commons
PoslovniPuls
27/10/2023

Osnivač OpenAI-a Sam Altman nema vlasnički udio u vlastitoj kompaniji

Prvi čovjek danas neizbježnog AI startupa, OpenAI, Sam Altman, zanimljivo, nema vlasnički udio u tvrtci koju je osnovao, a čini se kako to njega previše i ne muči.

OpenAI bi prema nekim analitičarima mogao vrijediti čak 90 mlrd. dolara.

Altman je zajedno s Elonom Muskom osnovao OpenAI kao neprofitno društvo još 2015. godine, ali je Musk nezadovoljan razvojem istraživanja AI-a napustio projekt. Prije četiri godine, OpenAI postaje klasična tvrtka koja radi za profit, međutim Altman nije odlučio uzeti vlasnički udio u kompaniji.

Prema vlastitom priznanju, Altmana to previše ne muči. "Imam dovoljno novca. Ipak i dalje izvlačim dovoljno 'sebične' koristi iz OpenAI-a, poput velikog utjecaja i mogućnosti da sam prisutan na nekim vrlo zanimljivim razgovorima, a takav mi je i život", priznao je Altman u izlaganju na Bloombergovom Tech Summitu u San Franciscu. "Ljudima nije jednostavno objasniti da mi više novca nije potrebno."

"Zašto on radi na nečemu što ga neće učiniti bogatijim? Pa jedan mogući odgovor jest da već puno ljudi to isto radi kada imaju dovoljno novca, kao i Sam", rekao je Paul Graham, Altmanov mentor i osnivač poznatog poslovnog inkubatora Y-Combinator. "Drugi (mogući, op.a.) razlog jest da voli moć."

Bez obzira što Altman možda neće direktno profitirati od OpenAI-jeovog potencijalnog preuzimanja ili izlaska na burzu, sudeći po njegovim bezbrojnim ulaganjima, neće ostati gladan.

Altmanovo ime kao ulagača spominje se kod najmanje devet startupa čija procjenjena vrijednost premašuje milijardu dolara, a ukupan broj njegovih pojedinačnih ulaganja navodno premašuje brojku 100.

Kao CEO Y-Combinatora Altman je predvodio ulaganja u danas moćne tehnološke kompanije poput Dropboxa, Airbnb-a i Stripe-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram