Zatvori
Foto: Freepik
PoslovniPuls
24/10/2023

Prijeti li nam zbog AI-a nova financijska kriza?

Umjetna inteligencija možda nezaustavljivo prodire u financijsku industriju - no predsjednik Američke komisije za vrijednosne papire i burze (SEC) upozorava kako će povećana ovisnost i AI alatima vjerojatno potaknuti sljedeću financijsku krizu.

Prvi čovjek SEC-a, Gary Gensler, rekao je Financial Timesu kako je "gotovo neizbježno" da će AI dovesti do ekonomske krize te pozvao regulatore da poduzmu mjere za smanjenje faktora rizika povezanih s umjetnom inteligencijom u financijskom sektoru.

Genslera zabrinjava to što tehnološke tvrtke razvijaju AI modele za financijsku industriju izvan nadzora tržišnih regulatora.

Ako se financijske tvrtke na kraju odluče koristiti istim modelima, to bi moglo značiti da će brojne tvrtke istovremeno donositi slične odluke - što bi moglo dovesti do potencijalne katastrofe na (financijskim) tržištima.

"Vjerujem kako ćemo u budućnosti imati financijsku krizu… i u izvještajima nakon nje ljudi će reći 'Aha! Postojao je ili jedan agregator podataka ili jedan AI model… na kojeg smo se oslanjali'", rekao je Gensler. "Možda se to odnosi na hipotekarno tržište, a možda na neki drugih sektor."

Veliki američki titani Wall Streeta poput Morgan Stanleya i Goldman Sachsa utrkuju se kako bi što prije uveli AI tehnologiju u svoje poslovne procese, često u obliku AI asistenta koji donosi istraživačke izvještaje ili izrađuje argumente za sastanke s klijentima. JPMorgan Chase također razvija platformu sličnu OpenAI-jevom ChatGPT-u koja bi pomagala klijentima pri odabiru financijskih investicija.

Kako bi se nosio sa sve većim prodiranjem AI tehnologija, SEC je u srpnju predložio novu regulativu koja zahtijeva da brokeri i savjetnici rješavaju sukobe interesa kada koriste "prediktivne podatkovne analitike i slične tehnologije."

Prema Financial Timesu, ovo bi moglo biti samo početak, jer američki regulatori razmatraju mogućnost dodatnih pravila za usporavanje razvoja AI-a. U međuvremenu, Europa ubrzano provodi regulaciju AI-a koju Europski parlament naziva "prvim sveobuhvatnim zakonom o AI-u na svijetu."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram