Zatvori
Foto: Press
PoslovniPuls
23/10/2023

Evo kako je bilo na ovogodišnjem izdanju AI2Future konferencije

Jedina domaća konferencija potpuno posvećena umjetnoj inteligenciji, AI2Future, u svom završnom danu donijela je 19 predavanja te 2 panel diskusije, a program se odvijao u tri paralelna programska smjera. Konferencija je 8. puta okupila domaću AI zajednicu, odnosno više od 400 developera, AI entuzijasta te predstavnika tvrtki i startupa koji poslovanje temelje na umjetnoj inteligenciji.

Tijekom dana na tri konferencijska stagea razgovaralo se o poslovnoj primjeni umjetne inteligencije u osiguranju, farmaciji i maloprodaji, o zakonskoj regulativi te o svim načinima na koje umjetna inteligencija transformira poslovanje. Sudionici su mogli saznati više o znanstvenim istraživanjima hrvatskih fakulteta te upoznati najnovije istraživačke dosege koji će umjetnu inteligenciju učiniti još primjenjivijom.

Inženjerski smjer

Matko Bošnjak (Google DeepMind) održao je predavanje Demistifikacija modela vizualnog jezika. Jezični modeli poput ChatGPT-a i Barda lani su bili veliki hit i, iako još imaju problema koje je potrebno riješiti, već sada su vrlo korisni. Asistent koji će biti još korisniji mora vidjeti i razumjeti svijet, a modeli vizualnog jezika prepoznaju i riječ i sliku. Google DeepMind razvio je model vizualnog jezika Flamingo koji se temelji na umjetnoj inteligenciji. Flamingo može napraviti opise kratkih videa na YouTubeu, čime je riješio problem pretraživanja i nalaženja kratkih videa jer opis daje dovoljno informacija o sadržaju. Ivan Vulić (Sveučilište u Cambridgeu i Poly AI) govorio je o modularnom dubokom učenju te predstavio niz modularnih i parametarski učinkovitih tehnika. 

Umjetna inteligencija ima potencijal transformirati sve industrije, a već danas donosi revoluciju u maloprodaju. Jozo Džakula (Konzum) i Petra Hajduković (M Start) predstavili su Konzum Smart, prvu pametnu prodavaonicu u regiji u kojoj umjetna inteligencija omogućava najjednostavnije iskustvo kupovine. U inovativnoj prodavaonici nema blagajni niti je potrebno skenirati artikle – kupci na ulasku skeniraju QR kod iz mobilne aplikacije, uzimaju željene artikle, a plaćanje je automatski putem kartice koju je kupac unio u aplikaciju.

Poslovni smjer

Ana Zovko (Croatia osiguranje) i Roberto Kutić (Infobip) predstavili su primjenu umjetne inteligencije u jednoj od tradicionalno najkonzervativnijih industrija, industriji osiguranja. LAQO je prvo 100% digitalno osiguranje u Hrvatskoj. Infobip je povezao svoju komunikacijsku platformu i revolucionarni GPT model te je tako nastao prvi digitalni asistent za podršku korisnicima na području osiguranja u Europi. Time je Croatia osiguranje postalo prva osiguravajuća kuća u svijetu koja je implementirala OpenAI GPT u korisnički proizvod, i to u samo 6 tjedana. U sljedećim fazama razvoja planiraju uključiti linkove, fotografije i video u konverzaciju, kreirati AI asistente različitih osobnosti te koristiti umjetnu inteligenciju i u drugim LAQO procesima. 

Marijana Šarolić Robić moderirala je Panel Snalaženje u regulatornom krajoliku: umjetna inteligencija i politika u digitalno doba, na kojem su Dino Pinjo (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja), Milly Doolan (Euronavigator), Orestis Trasanidis (EIT Community) i Igor Zgrabljić (Google) razgovarali o tome kako napreduje EU regulacija na području umjetne inteligencije. Zgrabljić je komentirao da je Europska Unija sve bliže AI Actu koji će regulirati primjenu umjetne inteligencije i biti prvi svjetski sveobuhvatni zakon na području AI. Očekuje da će EU pronaći pravi balans između rizika i prilika koje nudi umjetna inteligencija. Pinjo je dodao da Hrvatska želi donijeti pragmatična pravila koja neće zaustaviti inovacije te da će AI regulatorno tijelo čiju uspostavu će propisivati AI Act surađivati s industrijom. Doolan je komentirala otvorenost procesa kreiranja AI Acta jer se u njega mogao uključiti svatko pa je i CroAI udruga regulatornom tijelu poslala svoje prijedloge. O kvaliteti budućeg zakona najbolje govori činjenica da su države globalno počele zauzimati europski stav po pitanju regulative. Trasanidis je naglasio da će Act biti najposlovnija odluka koju je Europska komisija ikada donijela te da tim aktom želi kreirati ekosustav povjerenja oko umjetne inteligencije. Pinjo je istaknuo i koje su prednosti Hrvatske kada je riječ o globalnom pozicioniranju države na području AI: vrlo dobra STEM edukacija, velik broj talenata te rastući IT sektor koji može potaknuti ulaganja u istraživanje i razvoj. Svi su se složili da je važno nastaviti educirati javnost o prednostima umjetne inteligencije te da nepovratno mijenja poslovanje pa naglasak treba biti na stjecanju novih vještina za poslovanje u eri umjetne inteligencije. 

Na panelu Poslovna evolucija koju pokreće umjetna inteligencija: upravljanje zaposlenicima i ostale promjene Luka Baranović razgovarao je s Mojcom Domiter (Atlantic grupa), Ivanom Mandušić Hrupački (Fortenova grupa), Gordanom Krekovićem (Visage technologies) i Smiljom Plišić Velimirović (Hrvatski Telekom) kako umjetna inteligencija mijenja ne samo upravljanje zaposlenicima, već i druge poslovne procese. Mandušić Hrupački naglasila je da se u velikim kompanijama promjene moraju događati pažljivo, da bi se ključni procesi mogli nastaviti nesmetano odvijati. Domiter je dodala da su se promjene u poslovanju znatno ubrzale. Uz automatizaciju i povećanje produktivnost, najveće promjene donose nove generacije AI alata koji se odnose na komunikaciju s korisnicima. U telekomu su promjene konstanta, mijenjaju se i tehnologije i želje i potrebe korisnika pa Hrvatski Telekom stalno optimizira učinkovitost i resurse, pojasnila je Plišić Velimirović. Visage technologies bazira svoje poslovanje na umjetnoj inteligenciji i razvija primjenjiva komercijalna rješenja. Kreković je naglasio da kompanije imaju različite izazove: neke se bore kako prihvatiti umjetnu inteligenciju, a one koje se njome bave kako da približe njene koristi potencijalnim korisnicima. Svima je zajedničko da moraju tražiti načine da zadrže najbolje ljude, ne samo kroz plaće, već i kroz pružanje izazova jer ljudi odlaze ako ne vide priliku za rast i razvoj. Vrijeme velikih i skupih projekata koji ne donose željene rezultate je prošlo pa se tvrtke okreću manjim projektima koje brzo donose korist za biznis. U procesima promjene ključno je pronaći pravu ravnotežu i zadržati ono ljudsko u kompaniji što ne može nadomjestiti niti jedna tehnologija.

Istraživački smjerDavid Dukić (FER) predstavio je TakeLab Retriever, vrhunsku platformu koja koristi algoritme za rudarenje teksta i velike jezične modele za automatsku analizu semantike i koncizno predstavljanje članaka s hrvatskih web portala. Nastala imajući na umu političke znanstvenike, medijske analitičare, psihologe i sociologe, platforma može analizirati i smisleno predstaviti oko 8 milijuna hrvatskih članaka objavljenih u posljednjih 20 godina. Ema Puljak, doktorandica je fokusirana na kvantno računarstvo i strojno učenje, koja svoje istraživanje provodi na CERN-u u suradnji s Barcelona Supercomputer Centrom. Govorila je o kvantnom računarstvu, novoj, brzorastućoj tehnologiji koja koristi zakone kvantne mehanike da riješi probleme koji predstavljaju prevelik zalogaj za klasična računala. Objasnila je što čini kvantna računala iznimno snažnima te kako ona mogu koristiti području umjetne inteligencije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram