Zatvori
PoslovniPuls
13/10/2023

Hit video igra koristila AI kako bi "vratila" glas preminulog glasovnog glumca

Poljski CD Projekt Red je koristio tehnologiju umjetne inteligencije (AI) kako bi replicirao glas poljskog glasovnog glumca Miłogosta Reczeka, koji je preminuo 2021. godine, a za potrebe pojavljivanja njegovog lika u nedavnom proširenju igre "Cyberpunk 2077" - "Phantom Liberty".

Reczek je igrao ripperdoca Viktora Vektora, koji se pojavljuje u nekoliko glavnih i sporednih zadataka. CD Projekt Red prvotno je razmatrao zamjenu glumca i ponovno snimanje njegovih replika u originalnoj igri, ali "nismo voljeli taj pristup", rekao je za Bloomberg direktor za lokalizaciju Mikołaj Szwed. Upotreba umjetne inteligencije omogućila je način "da zadržimo njegovu izvedbu u igri i odamo počast njegovoj izvrsnoj izvedbi kao Viktora Vektora".

CD Projekt Red na kraju je angažirao drugog glumca da izvede njegove replike, a zatim koristeći softver Respeecher - promijenio je glas kako bi odgovarao glasu Reczeka. Za ovu su dobili blagoslov obitelji preminulog Reczeka.

Iako je CD Projekt Red očito učinio sve kako bi osigurao da je upotreba AI-a zakonita , to je i dalje vrlo osjetljivo područje, piše Bloomberg. Uspon AI programa poput ChatGPT-a je predmet spora za mnoge, uključujući nekoliko autora koji su tužili OpenAI, tvrdeći da su njihova autorska djela ukradena i korištena za obuku temeljnih jezičnih modela.

Ovo je također bila jedna od tema koja je bila u središtu nedavnog štrajka scenarista koji je zaustavio Hollywood, iako su pisci kasnije osigurali zaštitu protiv upotrebe AI u produkciji. Međutim, Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) nedavno je odobrio štrajk glumaca video igara, s eksploatativnom i nereguliranom upotrebom AI ponovno kao jednom od točaka spora.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram