Zatvori
OpenAI
Foto: Mariia Shalabaieva / Unsplash
PoslovniPuls
09/10/2023

OpenAI navodno razmatra mogućnost proizvodnje vlastitih AI čipova

OpenAI, tvrtka koja stoji iza globalno popularnog ChatGPT-a, istražuje mogućnost izrade vlastitih računalnih čipova za umjetnu inteligenciju i čak je razmatrala potencijalnu metu za akviziciju, doznaje Reuters koji napominje kako u OpenAI-u još uvijek nisu donijeli konačnu odluku, već razmatraju različite scenarije koji uključuju i suradnju s drugim velikim proizvođačima čipova, kao i još veće oslanjanje na Nvidijine čipove.

Prvi čovjek OpenAI-a, Sam Altman, već se javno žalio na nedostatak specijaliziranih čipova za treniranje tehnologije umjetne inteligencije (AI). Potreba za više čipova povezana je s dvije glavne zabrinutosti koje je Altman identificirao: nedostatkom naprednih procesora koji pokreću softver OpenAI-a i astronomskim troškovima povezanim s radom potrebnim za trenirenje i održavanje kompleksnih AI sustava.

Od 2020. godine, OpenAI razvija svoje tehnologije generativne umjetne inteligencije na Microsftovom superračunalu koji koristi čak 10.000 Nvidijinih grafičkih kartica (GPU).

Pokretanje ChatGPT-a vrlo je skupo. Svaki korisnički upit OpenAI navodno stoji 4 centa, a ako se broj upita poveća na npr. deset posto onih na Googleu, OpenAI-u će biti potrebna oprema vrijedna nevjerojatnih 16 mlrd. dolara godišnje.

Ako OpenAI zaista odluči ući u pothvat proizvodnje vlastitog računalnog čipa - to će vrlo vjerojatno trajati nekoliko godina, upozorava Reuters, pa će tvrtka do daljnjeg ostati ovisna o komercijalnim dobavljačima čipova poput Nvidije i AMD-a.

Neki veliki tehnološki divovi već godinama razvijaju vlastite procesore bez previše uspjeha.

Tako je i vlasnik Facebooka, Meta pokušao proizvesti vlastiti čip, ali bez dobrih rezultata, a tvrtka navodno sada radi na novoj generaciji čipova namijenjenih za treniranje tehnologije umjetne inteligencije (AI).

Microsoft, suvlasnik OpenAI-a, također razvija prilagođeni čip za umjetnu inteligenciju koji OpenAI testira, nedavno je pisao The Information.

Potražnja za specijaliziranim čipovima za umjetnu inteligenciju znatno je porasla od lansiranja ChatGPT-a prošle godine. Ti čipovi ili akceleratori za umjetnu inteligenciju potrebni su za obuku i izvođenje najnovije generacije generativne umjetne inteligencije. Nvidia je jedan od rijetkih svjetskih proizvođača čipova koji proizvodi specijalizirane čipove za umjetnu inteligenciju i iz tog razloga trenutno uvjerljivo dominira tim tržištem.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram