Zatvori
AI umjetnost
Foto: vecstock / freepik
PoslovniPuls
05/10/2023

AI tvrtka u koju je uložio Amazon sprema se za novu mega ulagačku rundu

Veliki OpenAI-jev konkurent, startup Anthropic, navodno je u ranoj razi razgovora s potencijalnim ulagačima za otvaranje nove runde ulagnja teške oko 2 mrd. dolara, doznaje Bloomberg. Anthropic bi nakon osiguranog ulaganja mogao vrijediti oko 30 mlrd. dolara.

Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je objavljeno kako će Amazon uložiti (do) 4 mlrd. dolara u Anthropic, a iza kojeg stoje bivši zaposlenici OpenAI-a.

Velike ulagačke runde, kada su u pitanju AI startupi, ne trebaju čuditi. Tvrtke poput Anthropica i OpenAI-a razvijaju tzv. osnovne AI modele, te imaju potrebu za golemim hardverskim resursima i velikim podatkovnim centrima koji treniraju AI.

Tako će Amazon Anthropicu omogućiti pristup svojoj "cloud" infrastrukturi, dok OpenAI već obilato koristi Microsoftove hardverske i virtualne računalne resurse.

Korporativni investitori Anthropica željni su nastaviti podržavati startup, navodi Bloomberg, ali moguće je da se sporazum neće zaključiti dok financijski investitor, poput neke velike Wall Street kompanije ili poznatog fonda rizičnog kapitala, ne pristane sudjelovati u ulaganju. Taj investitor mogao bi biti pozvan kako bi odredio vrijednost tvrtke i predvodio ulagačku fundu.

Osnovan 2021. godine od strane bivših zaposlenika OpenAI-a, Anthropic se pozicionirao kao posebno usmjeren na odgovornu i sigurnu AI tehnologiju. Njegov chatbot, Claude, namijenjen je da bude ljubaznija i nježnija vrsta umjetne inteligencije i može obavljati pisane zadatke poput sažimanja tekstova, pretraživanja te odgovaranja na pitanja i računalanog kodiranja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram