Zatvori
Roboti
Foto: PoslovniPuls / AI
PoslovniPuls
29/09/2023

Umjetna inteligencija doslovno "guta" naše zalihe vode i to postaje sve veći problem

Microsoftovi podatkovni centri u gradu West Des Moinesu u američkoj saveznoj državi Iowa, prošle su godine "progutali" ogromne količine vode, a koja služi za hlađenje servera koji treniraju napredni AI chatbot ChatGPT-4 tvrtke OpenAI, koji se nalazi u suvlasništvu Microsofta, izvještava Futurism.

Kritičari ističu još jedan nezgodan detalj: to se dogodilo usred trogodišnje suše, dodatno opterećujući ionako narušeni vodoopskrbni sustav koji je ovog ljeta bio toliko suh da ljubitelji prirode čak nisu mogli veslati kajacima po lokalnim rijekama.

"To je recept za katastrofu", rekao je organizator Iowa Citizens for Community Improvement, Jake Grobe, za Futurism. "ChatGPT nije nužnost za ljudski život, a ipak mi doslovno crpimo vodu kako bismo hranili računalo."

Prije procvata umjetne inteligencije, suha područja poput Arizone već su se suočavala s nestašicama vode zbog izgradnje podatkovnih centara.

"Već je loše i postat će još gore", rekao je Grobe. "Klimatske promjene donijet će češće suše u Iowu."

Era umjetne inteligencije tek započinje, ali brojke koje znanstvenici već danas viđaju su zabrinjavajuće kada je u pitanju potrošnja lokalnih resursa poput električne energije i zaliha vode.

Microsoft je tako još prošle godine povećao svoju potrošnju vode za čak 34 posto - na gotovo 1,7 milijardi galona. A treba napomenuti da ChatGPT nije bio dostupan javnosti sve do kraja studenoga, s dramatičnim porastom korištenja AI-a ove godine - tako da su te brojke vjerojatno samo vrh sante leda.

"Najgore u vezi Microsofta i West Des Moinesa je to što najveća potrošnja vode od strane Microsofta dolazi tijekom najtoplijih dana u godini", rekao je Neil Ruddy, bivši gradski službenik grada Carlislea, koji se nalazi otprilike 20 minuta istočno od West Des Moinesa.

Sve to postaje više zabrinjavajuće u kontekstu studije iz 2021. godine, koju su objavili znanstvenici s Virginia Techa, a koja je otkrila da mnogi američki podatkovni centri ovise o narušenim lokalnim vodonosnim sustavima. Čak i američke savezne države, bogate vodom, poput Floride, suočavaju se s istim problemom, jer je "vodeni otisak" podatkovnih centara toliko velik da imaju potencijal izvršiti pritisak na cijeli lokalni sustav, piše Futurism.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram