Zatvori
Zagreb
Foto: Adrian Krajcar / Unsplash
PoslovniPuls
28/09/2023

RBA analitičari: Pogoršanje pokazatelja ekonomskog sentimenta

Prema posljednjim podacima Eurostata, u skladu s gospodarskim kretanjima u zemljama EU, nastavlja se i pogoršanje poslovnog optimizma, prenose RBA analitičari.

Tako je u kolovozu, ekonomski sentiment zabilježio pad sedmi mjesec zaredom, skliznuvši ispod pred-pandemijske razine. Indikator ekonomskog raspoloženja (Economic Sentiment Indicator, ESI) za EU smanjio se za 0,6 bodova na mjesečnoj razini, dosegnuvši razinu od 92,9 u kolovozu 2023. To je znatno niže od razine prije pandemije od 105,1 u veljači 2020. te je promatrani indikator na svojoj najnižoj razini od studenog 2020. Pad u kolovozu rezultat je smanjenog povjerenja među potrošačima i među poslovnim menadžerima u svim gospodarskim sektorima. Promatrano usporedno, unutar država članica EU primjetne su značajne razlike u gospodarskom raspoloženju. Tako je u kolovozu 2023. Grčka zabilježila najvišu vrijednost ESI-a (111,7), a slijede Cipar (106,9) te Bugarska (105,1), što ukazuje na optimističniju poslovnu klimu u tim zemljama. S druge strane, Estonija (82,2), Austrija (82,4) i Švedska (83,4) zabilježile su najniže vrijednosti ESI-ja.

Hrvatska se prema promatranom pokazatelju s vrijednošću ESI pokazatelja od 102,4 boda u kolovozu (-2,8 u odnosu na srpanj) nalazi u gornjem dijelu ljestvice unutar zemalja EU. Promatrano prema sektorima, ekonomski sentiment u industriji spustio se u rujnu na 0.6 bodova što je najniža razina od travnja 2021. Navedena kretanja u skladu su s recentnim kretanjima u industrijskoj proizvodnji odražavajući oslabljenu inozemnu potražnju kao odraz kretanja u okruženju, odnosno industrijske recesije što nastavlja ograničavati oporavak domaće industrije.

Nadalje, ekonomski sentiment u trgovini na malo, s vrijednošću od 15,9 bodova u kolovozu bilježi poboljšanje treći mjesec za redom, a posljedica je vjerojatno povoljnih turističkih kretanja, postupnog smirivanja inflatornih pritisaka što uz nominalan rast podržava i rast plaća u realnom izrazu, utječući direktno na kupovnu moć potrošača. Ekonomski sentiment u građevinarstvu uz blago pogoršanje u kolovozu na 15,9 bodova (-2,4 u odnosu na srpanj) zadržava se u pozitivnom području od ožujka 2021. Potvrđuju to i podaci HNB-a prema kojima se poslovni optimizam u građevinarstvu zadržavao i tijekom ljetnih mjeseci iznad dugoročnog prosjeka.

"Promatrano u prvih osam mjeseci ove godine, poslovni optimizam u građevinarstvu na najvišim je razinama od 2019. godine. Unatoč visokim troškovima gradnje, nedostatku kvalificirane radne snage i kontinuiranoj ekonomskoj neizvjesnosti, optimizam u građevinarstvu nastavlja (za sada) pokazivati stanovitu otpornost. Posljedica je to i priljeva EU transfera koji pružaju potporu građevinskoj aktivnosti. Konačno, ekonomski sentiment u uslužnom sektoru također bilježi pogoršanje spustivši se u kolovozu na 8,5 bodova (-7,6 u odnosu na srpanj) što je najniža razina od lipnja 2021. Posljedica je to svakako i rastućih cijena, posebno izraženih upravo u tom sektoru", zaključuju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram