Zatvori
Foto: Johannes Plenio / Unsplash
PoslovniPuls
27/09/2023

Microsoft razmatra korištenje nuklearne energije za napajanje svojih AI centara

Microsoft ima planove za korištenje nuklearne energije koju želi koristiti kako bi napajao svoje podatkovne centre za umjetnu inteligenciju (AI) dok se bori s rastućim troškovima i velikom količinom energije potrebne za pokretanje računalnih modela poput ChatGPT-a, javlja CNBC.

Tvrtka iz Redmonda tako u oglasu za posao traži "glavnog programskog menadžera za nuklearnu tehnologiju" koji bi dobio prosao procjene načina kako se nuklearna energija može koristiti za napajanje podatkovnih centara koji treniraju AI modele, stoji u oglasu za posao.

CNBC piše kako će se tvrtka fokusirati na potencijalno korištenje mikroreaktora i malih modularnih reaktora, koji su znatno jeftiniji za izgradnju i upravljanje od velikih nuklearnih reaktora.

AI modeli zahtijevaju ogromnu količinu računalne snage za rad, s analizom koja ukazuje kako održavanje ChatGPT-a može koštati i do 700.000 dolara dnevno.

Ovo nije prva vijest vezana uz Microsoft i nuklearnu energiju. Tvrtka je naime ranije ove godine već potpisala ugovor s američkim startupom Helion Energy koji kroz pet godina planira proizvoditi i prodavati energiju stvorenu nuklearnom fuzijom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram