Zatvori
Booking.com
Foto: Focal Foto / Flickr
PoslovniPuls
25/09/2023

Europska komisija blokirala Booking.com-ovo preuzimanje švedske online agencije

Europska komisija blokirala je preuzimanje švedske agencije eTraveli od strane online diva Booking.com.

Odluka Komisije temelji se na zabrinutostima kako bi to preuzimanje ojačalo tržišnu poziciju Booking.com-a u sektoru usporedbe cijena i rezervacije letova.

Prema Komisiji, Booking.com trenutno drži više od 60% europskog tržišnog udjela u digitalnim rezervacijama turističkog smještaja.

eTraveli, švedska tvrtka, specijalizira se za usluge usporedbe cijena zrakoplovnih karata i rezervacije letova.

"Bookingovo preuzimanje eTraveli-a konsolidiralo bi ionako dominantnu poziciju na tržištu online putničkih agencija i potencijalno dovelo do većih troškova za hotele, a i za potrošače", rekao je EU povjerenik za pravosuđe, Didier Reynders.

Booking.com je već ranije predložio rješenje koje bi omogućilo prikazivanje ponuda hotela na konkurentskim platformama kada kupci kupuju zrakoplovne karte. Te alternative trebao je odabrati pretraživač KAYAK u vlasništvu Booking.com-a. Međutim, Komisija je smatrala kako je taj prijedlog nedostatno transparentan i neučinkovit, te ga je teško nadzirati.

Bruxelles tvrdi kako je donio odluku o blokiranju preuzimanja kako bi se očuvale "konkurentske cijene i inovacije".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram