Zatvori
Tvornica
Foto: Clayton Cardinalli / Unsplash
PoslovniPuls
13/09/2023

DZS: Neočekivano snažan rast proizvođačkih cijena u kolovozu

Prema posljednjim podacima DZS-a, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su u kolovozu rasle na mjesečnoj i godišnjoj razini. U odnosu na srpanj proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 0,8% ,prenose RBA analitičari.

Godišnji rast cijena industrijskih proizvoda na domaćem tržištu iznosio je u kolovozu 4% te je tako zaustavljen trend usporavanja rasta koji je trajao kontinuirano (s iznimkom u lipnju) od srpnja 2022. Rezultat je to i ponovnog intenziviranja rasta cijena u kategoriji Energija, koji je prisutan od lipnja ove godine.

Prema kategorijama GIG-a cijene Energije bile su u kolovozu više za 2,2% u odnosu na srpanj, što je pridonijelo ubrzanju rasta godišnje stope na 4,7%. Godišnja stopa rasta cijena Intermedijarnih proizvoda nastavila je u kolovozu usporavati deseti mjesec zaredom, odnosno ostvareno je povećanje od 0,6% (-0,2% mjesečno). Rast cijena u Netrajnim proizvodima za široku potrošnju nastavio je usporavati osmi mjesec zaredom na godišnjoj razini uz stopu rasta od 6,8% godišnje (0,3% mjesečno). Rast cijena Trajnih proizvoda za široku potrošnju usporio je s 5,3% na 4,4% godišnje (-0,6% mjesečno), a kapitalnih proizvoda s 1,3% na 0,5% na godišnjoj razini (+0,2% mjesečno). Isključimo li cijene energije, proizvođačke cijene na domaćem tržištu porasle su za 3,7% godišnje (-0,6 pb u odnosu na rast u srpnju), dok je na mjesečnoj razini stopa rasta iznosila 0,1%.

"Usporavanje rasta proizvođačkih cijena rezultat je prvenstveno snažnog učinka visoke prošlogodišnje baza (osobito kod cijena energije) te blažih cjenovnih pritisaka i u ostalim kategorijama GIG-a. Tome pridonosi iščezavanje indirektnog utjecaja viših cijena energije na cijenu industrijskih proizvoda, trend slabljenja inozemne potražnje te poboljšanje učinkovitosti dobavnih lanaca. Izgledno je da veći dio rasta proizvođačkih cijena već prelio na krajnjeg potrošača. Očekujemo kako će se u nastavku godine proizvođačke cijene vratiti na silaznu putanju, osobito kada će se, u skladu sa kretanjima u europodručju, intenzivirati učinak baznog razdoblja i u ostalim kategorijama Međutim, određeni rizik predstavljaju cijene energije", komentiraju RBA analitičari.

Prema NKD-u, rast proizvođačkih cijena na domaćem tržištu na godišnjoj razini potaknut je ponajviše višim cijenama u Opskrbi električnom energijom, plinom parom i klimatizaciji (u kolovozu 15,4% godišnje i +1,3% mjesečno). Nakon blagog pada proizvođačkih cijena u Prerađivačkoj industriji u srpnju (-0,4% godišnje), u kolovozu je ponovo zabilježen rast u toj kategoriji (+2,4% godišnje i 1,8% mjesečno). Unutar Prerađivačke industrije, dvoznamenkaste godišnje stope rasta bilježe tek kategorije Proizvodnja pića (+12,1%) i Proizvodnja ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (+10,8% godišnje).

Godišnji pad cijena evidentiran je u 9 od 24 kategorije, a najistaknutiji je zabilježen u Proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-10,2%). Unutar Rudarstva i vađenja (-29,8% godišnje), pad na godišnjoj razini evidentiran je u potkategoriji Vađenje sirove nafte i prirodnog plina (-69,2%). U kategoriji Opskrba vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša cijene su više za 0,6% godišnje, (+0,7% na mjesečnoj razini).

"Promatrano ukupno, trend usporavanja rasta proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda koji je trajao od srpnja 2022. zaustavljen je u kolovozu ubrzanjem godišnje stope rasta na 2,6% (+0,7% mjesečno). Blago ubrzanje rasta ukupnih cijena posljedica je izraženijih stopa rasta cijena industrijskih proizvoda i na nedomaćem tržištu (+0,7% na mjesečnoj te +0,8% na godišnjoj razini)", stoji u završnom komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram