Zatvori
PoslovniPuls
12/09/2023

Izrael najavio ambiciozne planove za elektrifikaciju motornih vozila

Izrael očekuje kako će do kraja ovog desetljeća čak trećina svih automobila na njihovim cestama biti pokretano električnom energijom, objavilo je tamošnje Ministarstvo energetike.

Ovi ambiciozni planovi za elektrifikaciju stvorit će značajan pritisak na izraelsku nacionalnu energetsku mrežu, predstavljajući otprilike 6% ukupne potražnje za električnom energijom. Kako bi odgovorilo na taj izazov -izralesko ministarstvo energetike najavljuje deseterostruko povećanje infrastrukture za punjenje baterija na električnim automobilima.

Ova prognoza poklapa se s trenutnom ponovnom procjenom energetske politike izraelske vlade. Cilj je poboljšati izvoz prirodnog plina u regiji dok se osiguravaju dovoljne rezerve za potrebe brzorastuće populacije. Trenutačno se Izrael snažno oslanja na svoja nedavno otkrivena nalazišta prirodnog plina kao glavnog izvora energije.

Službena prognoza Ministarstva energetike predviđa kako će do 2030. godine otprilike 1,3 milijuna automobila, što predstavlja 30% od ukupnog broja automobila u zemlji, imati električni pogon, što je dramatičan porast s trenutačnih 70.000 registriranih električnih automobila, koji čine manje od 2% ukupnog broja automobila u Izraelu.

Očekuje se kako će se povećanje udjela električnih vozila dogoditi unatoč skorom povećanju poreza na električne automobile. Počevši od 2024. godine, stopa poreza za električna vozila bit će povećana na 35%, s trenutačnih 20%. Međutim, ovo povećanje će biti kompenzirano smanjenjem prihoda od prodaje benzina, koji se oporezuje stopom od 50%.

Izraelci očekuju kako će do 2030. godine oko 35% autobusa u toj zemlji biti na električni pogon, što se uklapa u viziju cestovnog prijevoza budućnosti sa smanjenim ugljičnim "otiskom".

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram