Zatvori
Foto: Ratko Mavar
PoslovniPuls
11/09/2023

U Zagrebu otvorena jedinstvena izložba AI slika

U hotelu Zonar Zagreb svečano je otvorena jedinstvena izložba slika pod nazivom „Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation“ koju autorski potpisuje umjetna inteligencija. VIP otvaranje izazvalo je već sada međunarodnu pozornost i okupilo više od 100 poznatih uzvanika iz Hrvatske, Srbije Bosne i Hercegovine te Slovenije – predstavnike privatnog sektora, državnih agencija, kao i ugledne ličnosti iz svijeta znanosti, umjetnosti, povijesti i medija, navodi se u priopćenju.

“Ovo je prvi takav projekt u Hrvatskoj i regiji, a vrlo moguće i u svijetu. Ono što smo sigurni jest da je ovo jedan zaista tehnološki i inovacijski projekt koji ima za cilj potaknuti znatiželju i interes kod svih ljudi. Želimo opću populaciju približiti ovoj tehnologiji. Sam projekt ima nekoliko dimenzija, a jedna od njih je ta gdje želimo ohrabriti ljude i prikazati im na klasičan način mogućnosti umjetne inteligencije i zato smo izabrali vizualan prikaz, nešto što im je blisko i čime se lako mogu poistovjetiti. Naš cilj je da ljudi sami počnu istraživati i koristiti umjetnu inteligenciju i učiti od nje”, izjavio je Aco Momčilović, organizator izložbe i suosnivač Global AI Ethics Institute.

Hrvoje Prpić, Marko Rakar, Dejan Ljuština, Vedran Antoljak, Nataša Desnica, Romana Dugandžija, Boris Trupčević i Dražen Oreščanin samo su neka od imena koja su imala priliku poslušati zanimljiva stajališta iz različitih perspektiva o nastanku umjetne inteligencije i njenoj budućnosti. Stručnjak za povijest umjetnosti i emocionalne aspekte umjetničkog izraza dr. sc. Mirko Sardelić približio je okupljenima isprepletenost umjetnosti i emocija kroz povijest, dok je istaknuta stručnjakinja na polju razumijevanja autorskog stvaralaštva AI prof. dr. sc. Ivana Kunda otvorila vrata debate o budućnosti umjetnosti i promjenama koje će se potencijalno dogoditi dolaskom novih tehnologija. Otkrivanjem postavljenih slika započela je i donacijska aukcija u kojoj je u samo nekoliko minuta prikupljeno više tisuća eura, a sav iznos donirat će se zagrebačkim matematičkim gimnazijama.

„AI već je dio naše svakodnevice, kako u svakodnevnom životu, tako i u dinamičnoj hospitality industriji. Dok naša vizija gostoprimstva stremi prema progresivnom iskustvu, podržavajući ovu izložbu pružamo platformu ne samo za razmjenu znanja i iskustava, već i za poticanje dijaloga o ulozi tehnologije u našim životima. Vizualna umjetnost odlična je dimenzija kojom ćemo svim znatiželjnim građanima i gostima našeg Zonar Zagreb hotela približiti dosege i pojasniti potencijale umjetne inteligencije“ rekao je David Flam, direktor marketinga Maistre.

Svi zainteresirani građani imaju priliku pogledati izložbu u hotelu Zonar Zagreb svakog dana od 10:00 do 21:00 sati, sudjelovati u aukcijskoj donaciji te se upisati u knjigu dojmova koja donosi duboko i raznoliko iskustvo čitanja, potičući svakoga da razmišlja o umjetnosti, budućnosti kreativnosti i tehnologiji na potpuno nove načine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram