Zatvori
Sam Altman
Foto: Steve Jennings/Getty Images / TechCrunch
PoslovniPuls
07/09/2023

Osnivač OpenAI-a "udario" po Silicijskoj dolini: Izgubili smo kulturu znanstvenih inovacija

Suosnivač i izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, još je jednom otvoreno kritzirao američku tehnološku zajednicu okupljenu u kalifornijskoj regiji Silicijske doline.

"Ranije smo imali izvrsna istraživanja koja su se događala u tvrtkama u Silicijskoj dolini. To već dugo vremena nije slučaj", rekao je Altman u srijedu tijekom intervjua na podcastu s Nikolaijem Tangenom, izvršnim direktorom norveškog investicijskog fonda Norges Bank Investment.

"Iznenadilo me što kažete da u Silicijskoj dolini nema kulture inovacije, jer to je suprotno onome što sam mislio", odgovorio je Tangen.

Na to je Altman odgovorio rekavši kako Silicijska dolina ima kulturu inovacije proizvoda, ali kako nema nekih značajnijih znanstvenih napredaka.

"Mrzim reći ovo, jer zvuči tako arogantno, ali prije nego što se pojavio OpenAI, koja je bila posljednja stvarno velika znanstvena inovacija koja je došla iz tvrtke iz Silicijske doline?"

Ovo nije prvi put da Altman kritzira sposobnost tvrtki iz Silicijske doline.

Godine 2017., dok je Altman još bio predsjednik startup akceleratora Y Combinator, objavio je blog post u kojem je istaknuo kako je kultura političke korektnosti u Silicijskoj dolini loša za startupe i nove ideje.

U istom postu ustvrdio je kako je "lakše izražavati kontroverzne ideje u Kini nego u Kaliforniji".

Altman nije usamljen u svojoj kritici dijela Kalifornije gdje se nalaze sjedišta nekih od najvećih američkih tehnoloških i startup kompanija. Obilatu kritiku Silicijske doline često serviraju i Marc Andreessen iz moćne ulagačke kompanije Andreessen-Horowitz, kao i partner u Sequoia Capitalu, Matt Miller.

Od svog pokretanja 2015. godine, OpenAI doživio je meteorski uspon - tvrtka u ovom trenutku vrijedi gotovo 30 mlrd. dolara, piše Insider.

Iako je suosnivač tvrtke, Altman je postao izvršni direktor tek 2019. godine, tri godine prije nego što je predstavljen danas globalno popularni AI chatbot - ChatGPT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram