Zatvori
Foto: vecstock
PoslovniPuls
06/09/2023

Microsoft uložio u startup koji želi proizvoditi računalne čipove s AI tehnologijom

Microsoft je potvrdio kako je jedan od ulagača u startup d-Matrix, a riječ je o kalifornijskoj tvrtci koja želi proizvoditi računalne čipove s ugrađenom AI tehnologijom. Posljednja runda ulaganja u d-Matrix bila je teška 110 milijuna dolara, piše Reuters.

Ulaganje je predvodila singapurska tvrtka Temasek, a uz Microsoft u d-Matrix je uložio i fond rizičnog kapitala Playground Global.

"Ovo je kapital koji razumije što je potrebno za izgradnju poslovanja s poluvodičima", rekao je izvršni direktor d-Matrixa, Sid Sheth za Reuters. "To su već učinili u prošlosti. Ovo je kapital koji može ostati s nama dugoročno."

d-Matrix dizajnira čipove koji su optimizirani za "napajanje" generativnih AI aplikacija poput ChatGPT-a. Tvrtka dizajnira čipove s digitalnom "in-memory compute" tehnologijom koja omogućuje da se AI kod izvršava učinkovitije. Tehnologija d-Matrixovog čipa koristi manje energije za obradu podataka potrebnih za generiranje odgovora umjetne inteligencije i optimizirana je za upravo takve zadatke.

D-Matrix se razlikuje od Nvidije, između ostalog, jer se njihova tehnologija usmjerava na "inference" dio obrade umjetne inteligencije i ne konkurira Nvidiji stvaranjem tehnologije za treniranje velikih AI modela.

"Riješili smo arhitekturu računala", rekao je partner u Playground-u, Sasha Ostojić. "Riješili smo zahtjeve za malom potrošnjom energije i potrebama podatkovnog centra - osmislili smo softverski sklop za isporuku najmanje latencije u industriji."

Microsoft se obvezao razmotriti korištenje čipa kad ga tvrtka lansira iduće godine, rekao je Sheth za Reuters.

d-Matrix predviđa da će ove godine ostvariti prihod manji od 10 milijuna dolara - uglavnom od kupaca koji kupuju čipove radi evaluacije. Tvrtka očekuje kako će za dvije godine generirati više od 70 do 75 milijuna dolara godišnjeg prihoda, rekao je Sheth.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram