Zatvori
Foto: Oleg Gospodarec / Unsplash
PoslovniPuls
22/08/2023

Najveći IPO ove sezone stiže: Britanski proizvođač čipova Arm (ponovno) izlazi na burzu

Najiščekivanija inicijalna javna ponuda dionica (IPO) ove godine dolazi iz Velike Britanije, a riječ je o tvrtki Arm, koja se nalazi u vlasništvu japanskog konglomerata SoftBank, a sada će izlistati svoje dionice u okviru američkog NASADQ tehnološkog indeksa.

Arm već dugo vremena razvija i licencira proizvode i pripadajuću tehnologiju opisane kao visokoučinkovite, niskotroškovne i energetski učinkovite centralne procesorske jedinice (CPU), a među klijentima ove tvrtke koja broji otprilike 6.000 zaposlenika su i Apple, Alphabet, Advanced Micro Devices (AMD), Qualcomm i Mercedes-Benz.

Analitičari očekuju kako će IPO tvrtke Arm biti najveći u 2023. godini, iako se ne slažu svi da tvrtka vrijedi onoliko koliko SoftBank procjenjuje. Krajem prošlog mjeseca, analitičari tvrtke Bernstein procijenili su "fer" tržišnu vrijednost tvrtke Arm na oko 40 milijardi dolara na temelju svoje preliminarne analize ograničenih financijskih informacija dostupnih u to vrijeme. Prema nekim procjenama, SoftBank smatra kako Arm vrijedi više od 60 mlrd. dolara.

Trenutačno nije jasno hoće li tvrtka Bernstein revidirati svoju procjenu na temelju financijskih podataka dostavljenih u Armovom dokumentu F-1, uključujući prijavljenu neto dobit od 524 milijuna dolara i prihode od 2,68 milijardi dolara u fiskalnoj 2023. godini, koja je završila u ožujku, a gotovo je identična rezultatima prodaje u 2022. godini (2,7 milijardi dolara).

Američka Nvidia trebala je kupiti Arm 2020. godine i to za tada rekordnih 40 mlrd. dolara, ali preuzimanje je prošle godine zaustavljeno zbog "značajnih regulatornih izazova koji su spriječili realizaciju transakcije."

Osnovan 1990. godine, Arm je svoj put započeo kao joint venture projekt tvrtki Acorn Computers, Apple i VLSI Technology te je bio javno izlistan na Londonskoj burzi i Nasdaqu od 1998. godine sve dok ga nije privatizirao SoftBank.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram