Zatvori
Roboti
Foto: Gabriella Clare Marino / Unsplash
PoslovniPuls
14/08/2023

Poznati ulagač Paul Graham (YC): Umjetna inteligencija će riješiti dosad nerješive probleme

Poznati britansko - američki ulagač i osnivač poznatog startup inkubatora Y Combinator (YC), ovih je dana na X-u (bivši Twitter, op. a.) iznio svoj osobni pogled na trenutnu fazu razvoja tehnologije umjetne inteligenciju.

"Umjetna inteligencija (AI) je nešto suprotno od rješenja koje traži problem. AI rješava mnogo veći broj problema nego što su njegovi osnivač uopće znali da postoje", napisao je Graham.

Godine 2005. Graham je suosnovao Y Combinator, danas izuzetno uspješni američki startup akcelerator koji je pomogao Airbnb-u, Stripe-u i drugim uspješnim kompanijama u ranim fazama razvoja svojih proizvoda i usluga.

"Kod sve više startupa vidim da su pronašli način kako koristiti AI za rješavanje problema za koje su ljudi u njihovim branšama već dugo vremena znali da postoje, ali nisu bili u potpunosti sposobni riješiti. AI tako postaje onaj dio koji nedostaje u velikom broju važnih, gotovo dovršenih slagalica", objasnio je Graham.

Izvršni direktor OpenAI-a Sam Altman, 2014. zamijenio je Grahama kao predsjednika Y Combinatora, a također je ranije ove godine dao komentar na nekonvencionalni poslovni razvoj OpenAI-a.

"OpenAI se suprotstavio svim savjetima YC-a", rekao je Altman u svibnju.

Osim što je OpenAI-u trebalo četiri i pol godine da lansira proizvod i danas je po nekima najviše kapitalno intezivan startup u povijesti Silicijske doline, Altman kaže kako je OpenAI "izgradio tehnologije bez ikakve ideje tko će joj biti klijenti i za što će je koristiti."

Danas, zahvaljujući AI "groznici" koja vlada svijetom, a koja je, prema nekima, spasila svijet od duboke recesije, postoji na tisuće startupa koji pokušavaju implementirati AI tehnologiju i učiniti je komercijalno privlačnom.

"Činjenica da odjednom postoji tako velik broj startup akoji se bave AI-jem, nije hir ili znak oportunizma. Jednostavno su postojali brojni gotovo rješivi problemi koji uz AI napokon postaju rješivi", komentirao je Graham.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram