Zatvori
Foto: WeWork
PoslovniPuls
10/08/2023

Popularni coworking startup nekoć vrijedan 47 mlrd. dolara - danas je pred bankrotom

Dionice američkog WeWork-a približile su se potpunom krahu i trenutno se istima trguje uz cijenu od 0,12 dolara po dionici, nakon što je nekoć omiljeni startup upozorio kako bi mogao bankrotirati, što predstavlja izniman preokret za tvrtku koja je prije samo nekoliko godina imala procijenjenu vrijednost od 47 milijardi dolara.

Tvrtka iza koje je s milijardama uloženih dolara stajao japanski ulagački div SoftBank, sunovratila se u kaos nakon što se planovi za IPO urušili 2019. godine, kada je postalo jasno da kompanija gomila velike gubitke u poslovanju, a Wall Streetu se nikako nije svidjelo korporativno upravljanje tadašnjeg osnivača i izvršnog direktora, kontroverznog poduzetnika Adama Neumanna.

WeWork je uz sve probleme ipak uspio izaći na američko dioničko tržište prije dvije godine, ali s daleko manjom procijenjenom vrijednošću.

"Možda je WeWork bio najveći prenapuhani startup u posljednjih nekoliko godina", za Reuters je izjavio Steve Clayton, šef fondova za dionice u Hargreaves Lansdownu.

Od svog debija na burzi, WeWork-ove dionice izgubile su gotovo svu vrijednost. Mnogi izvršni direktori su već napustili kompaniju, uključujući izvršnog direktora Sandeepa Mathranija te trojicu članova upravnog odbora.

Potraga za novim izvršnim direktorom je u tijeku, objavio je WeWork u utorak.

Poslovni model tvrtke uključuje dugoročno zakupljivanje i kratkoročno iznajmljivanje prostora. Tijekom godina tvrtka se brzo širila, no globalna pandemija koronavirusa smanjila je privlačnost coworkinga, odnosno dijeljenja uredskih prostora.

"Sve manje tvrtki, uključujući velike kompanije, ali i male startupe, želi ulaziti u dugoročne najmove za geografski fiksne prostore", rekao je privremeni izvršni direktor WeWork-a, David Tolley, na konferenciji za analitičare u srijedu.

Kamal Kant Kosariya / Unsplash

Nastavak WeWork-ovih dubioza predstavlja problem za SoftBank, koji je posljednjih nekoliko godina neprestano ulagao novac u tvrtku. Prvi čovjek SoftBanka, Masayoshi Son, osobno je podržavao Neumanna i spasio WeWork 2019. godine s mega-ulaganjem od 10 milijardi dolara.

Son je kasnije izrazio žaljenje zbog svoje podrške tvrtki, rekavši kako je njegova "procjena bila loša na mnogo načina i duboko razmišljam o tome".

U ožujku je WeWork postigao dogovor o smanjenju duga za oko 1,5 milijardi dolara i produljenju roka dospijeća nekih obveza kako bi sačuvali svoje gotovinske zalihe.

Smanjenje troškova pomoglo je WeWorku da u drugom kvartalu prijavi manji neto gubitak, ovaj put u iznosu od 349 milijuna dolara, a u usporedbi s 577 milijuna dolara gubitaka prije godinu dana, ali tvrtka je i dalje potrošila 646 milijuna dolara gotovine u prvih šest mjeseci ove godine. Na kraju lipnja imali su 205 milijuna dolara u gotovinskim zalihama.

"Fleksibilni radni prostori imaju budućnost u uredskom ekosustavu, ali WeWork, u sadašnjem stanju, možda ne", napisali su analitičari BTIG-a, prenosi Reuters.

WeWork je rekao kako planira ojačati likvidnost smanjenjem troškova najamnina i zakupa, kontrolom troškova i pokušajima da zaustavi odlazak svojih klijenata iz dijeljenih uredskih prostora.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram