Zatvori
OpenAI
Foto: Levart_Photographer / Unsplash
PoslovniPuls
09/08/2023

Evo kako vlasnici web stranica mogu blokirati bot ChatGPT-a i zašto je to jako važno

OpenAI je predstavio crawling bot, GPTBot, a koji će "kružiti" internetom u potrazi za zanimljivim podacima preko kojih će biti trenirana umjetna inteligencija te američke kompanije. Baš kao što to rade klasične tražilice poput Googlea i Binga, GPTBot će preuzimati informacije sa svih web stranica koje nisu eksplicitno zabranile crawling svog sadržaja.

Odgovor je to na sve češće kritike kako OpenAI bez dopuštenja koristi sadržaj i informacije trećih strana, uključujući popularne online forme, ali i društvene mreže, na kojima trenira svog globalno popularnog AI chatbota.

Na sreću, kreatori sadržaja i vlasnici web stranica koji ne žele da njihov sadržaj postane dio "trening seta" za ChatGPT, sada mogu jednostavno blokirati GPTBot.

Iako mnogi pozdravljaju najnoviju odluku OpenAI-a, sve glasniji su kritičari koji upozoravaju da je popularna AI kompanija u prošlosti bez ikakvog dopuštenja koristila brojne izvore informacija širom weba kako bi što uspješnije trenirala svoju AI tehnologiju. OpenAI demantira te navode.

"Preuzimanje podataka s web stranica mora postati isključivo na dopuštenje korisnika. Mislim da će mnogi propustiti priliku da zaštite svoj rad prije nego što on već bude iskorišten. Budući ne možemo isključiti svoj sadržaj koji koriste postojeći AI modeli, ovakvo blokiranje na zahtjev nije dovoljno. Nije naša odgovornost da AI kompanijama dostavljamo podatke koji su im potrebni, niti njima treba biti dozvoljeno da tek tako preuzimaju iste bez našeg dopuštenja", komentirao je na Twitteru Neil Clarke, nakladnik popularnog američkog ZF magazina.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram