Zatvori
PoslovniPuls
03/08/2023

NEOČEKIVANI PROBLEMI: Zbog globalne AI utrke - američki tehnološki divovi troše sve veće količine vode

Googleova potrošnja vode u ubrzanom je porastu koji prati prodor ovog internet diva u sektor umjetne inteligencije.

Naime, prema Googleovom javno objavljenom izvješću o zaštiti okoliša za 2023. godinu, tvrtka je prošle godine potrošila astronomskih 5,6 milijardi galona (21,6 milijardi litara) vode. To predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na 2021. godinu, što se vjerojatno može pripisati Googleovim sve većim naporima u razvoju umjetne inteligencije. Obuka naprednih računalnih algoritama u velikim podatkovnim centrima troši ogromne količine energije, ali i jednako goleme količine vode za hlađenje računalnog hardvera, piše Futurism.

Situacija je postala tako problematična da je Googleov planirani podatkovni centar u Arizoni prešao na "tehnologiju hlađenja zrakom" zbog nedostatka vode u tom području", pisao je nedavno Insider.

U Googleovom izvješću stoji kako je 82 posto kompanijine potrošnje pitke vode prošle godine došlo iz američkih regija koje već imaju problem s pitkom vodom.

Slično kao i Google - i druge velike tehnološke kompanije, Meta i OpenAI - troše ogromne količine vode kako bi održavali svoje podatkovne centre u funkciji, što predstavlja značajan trošak koji se rijetko spominje u velikoj globalnoj utrci u sektoru umjetne inteligencije.

Stručnjaci procjenjuju kako je najnoviji model umjetne inteligencije Facebookove krovne tvrtke Meta, Llama 2, udvostručio njihovu potrošnju vode u usporedbi s prethodnim modelom.

Iz Googlea, zasada, javno priznaju postojanje problema i obećavaju kako ga neće ignorirati.

"Porast potrošnje vode bio je posljedica rasta poslovanja i usklađuje se s drugim podacima vezanim uz naše poslovne aktivnosti", izjavio je glasnogovornik Google-a u razgovoru za Gizmodo. "Radimo na smanjenju utjecaja potrošnje vode putem novih načina hlađenja u našim podatkovnim centrima usmjerenih na strategiju očuvanja vode."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram