Zatvori
Foto: Gabriel Meinert / Unsplash
PoslovniPuls
21/07/2023

Svijet brzorastućih startupa još je uvijek rezerviran gotovo isključivo za muškarce

Startupi s mješovitim osnivačkim timovima - što znači da u timu imaju barem jednu žensku (su)osnivačicu - prikupili su 24,1 milijardu dolara vanjskih ulaganja u prvom polugodištu 2023. godine, pokazuju podaci PitchBook-a.

No, startupi osnovani od strane žena - osnivača i dalje se muče s prikupljanjem novca od fondova i individualnih ulagača. U prvom polugodištu ove godine - američki startupi sa ženama osnivačima prikupili su tek 1,4 milijarde dolara vanjskih ulaganja. Posljednji put kada su tvrtke s osnivačicama prikupile tako malo sredstava bilo je davne 2017. godine, kada je prikupljeno tek 1,2 milijarde dolara. Prošle godine u istom vremenskom razdoblju prikupljeni iznos dostigao je 3,1 mlrd. dolara.

Ipak, TechCrunch napominje kako je venture capital ulaganje generalno u opadanju, pa i ove podatke treba promatrati u tom kontekstu. Ipak, zabrinjavajuće je kako su startup timovi osnovani isključivo od strane žena prikupili tek 1,6 posto ukupnog rizičnog kapitala.

Bez obzira na ukupan iznos koji tvrtke osnovane isključivo od strane žena prikupe, taj je postotak kroz povijest rijetko kad prelazio 2 posto.

Čini se kako prisutnost muškarca u timu značajno povećava iznos financiranja koji osnivačica dobiva, komentira PitchBook.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram