Zatvori
Apple
Foto: Keming Tan / Unsplash
PoslovniPuls
20/07/2023

Apple na Googleovoj infrastrukturi razvija vlastiti AI chatbot

Prema pisanju Bloomberga, Apple razvija alate za umjetnu inteligenciju koji će konkurirati OpenAI-u, Googleu i drugima. Tehnološki div trenutno testira chatbot-a kojeg neki inženjeri interno nazivaju "Apple GPT". Apple još uvijek nije odredio kada će svoju AI tehnologiju predstaviti javnosti, ali to je navodno planirano za iduću godinu, navodi Bloomberg.

Dalje se navodi kako je Apple izgradio vlastiti framework, kodnog naziva "Ajax" i to za stvaranje velikih jezičnih modela, na kojima su bazirani AI sustavi koji pokreću chatbotove poput OpenAI-ovog ChatGPT-a i Googleovog Barda. Ajax radi na Google Cloudu i izgrađen je pomoću Google JAX-a, frameworka za strojno učenje.

Interna implementacija chatbota bila je navodno i zaustavljena neko vrijeme i to zbog sigurnosnih problema s generativnom umjetnom inteligencijom, piše Bloomberg, ali te su manjkavosti u međuvremenu uspješno otklonjene i sada veliki broj Appleovih zaposlenika ima pristup chatbotu, iako je i dalje za isti potrebno posebno dopuštenje "s vrha".

Zaposlenici Applea koriste chatbot kako pomoć pri prototipiranju proizvoda. Chatbot se može koristiti za sažimanje teksta kao i odgovaranje na pitanja na temelju podataka na kojima je treniran.

Appleov chatbot je sličan Bardu, ChatGPT-u i Bing AI-u, budući u ovoj fazi razvoja, čini se, ne sadrži nikakve dodatne značajke koje ga izdvajaju od konkurencije, navodi Bloomberg.

Ova vijest dolazi u vrijeme kada Apple agresivno zapošljava inženjere za razvoj generative umjetne inteligencije. Tvrtka je objavila oglase za nekoliko radnih mjesta tražeći stručnjake za generativnu umjetnu inteligenciju. Traže inženjere s "čvrstim razumijevanjem velikih jezičnih modela i generativne umjetne inteligencije."

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram