Zatvori
NATO
Foto: Marek Studzinski / Unsplash
PoslovniPuls
17/07/2023

NATO pokreće venture capital fond težak milijardu eura

Dvadeset tri članice NATO saveza (Hrvatska iz nekog razloga ne sudjeluje, op.a.) najavile su pokretanje zajedničkog venture capital fonda s ulagačkim kapitalom od milijardu eura.

Fond će predvoditi Andrea Traversone kao glavni partner, zajedno s Kelly Chen, Thorstenom Clausom, Patrickom Schneider-Sikorskyjem i Chrisom O'Connorom, koji donose bogato iskustvo u tehnološkim inovacijama, vojnim operacijama i rizičnom kapitalu, poručili su iz NATO-a.

"Siguran sam da osnivački tim NATO Inovacijskog fonda ima iskustvo, motivaciju i sposobnosti potrebne za ostvarenje misije NIF-a", izjavio je David van Weel, NATO pomoćnik glavnog tajnika za izazove nove sigurnosti.

NATO Inovacijski fond prvi je fond ove vrste na svijetu i u predstojećem razdoblju uložit će čak milijardu eura u startupe koji razvijaju tehnologije za obranu i sigurnost. Upravljački tim vodit će investicijsku strategiju fonda, pomažući u poticanju razvoja novih i inovativnih tehnologija prema usvajanju od strane NATO saveznika, izgradnji inovativnih kapaciteta unutar Saveza i promicanju komercijalnog uspjeha. Upravni odbor NATO Inovacijskog fonda imat će nadzornu ulogu.

"Ponosni smo što smo odabrali izvanredan međunarodni tim koji će viziju NATO Inovacijskog fonda utemeljenu od strane sudjelujućih saveznika i Upravnog odbora NIF-a pretočiti u portfelj hrabrih investicija", izjavila je Dame Fiona Murray, direktorica Upravnog odbora NIF-a.

Prve investicije NATO-ovog ulagačkog fonda očekuju se već krajem godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram