Zatvori
Bitcoin kovanice
Foto: Freepik
PoslovniPuls
11/07/2023

Standard Chartered: Bitcoin bi do kraja iduće godine mogao vrijediti 120.000 dolara

Vrijednost najpoznatije kriptovalute Bitcon mogla bi doseći 50.000 dolara ove godine i 120.000 dolara do kraja 2024., poručili su iz britanske bankarske grupacije Standard Chartered, predviđajući kako bi nedavni skok cijene mogao potaknuti Bitcoin "rudare" da zadrže više kriptovaluta u svojim rukama.

Standard Chartered je još u travnju ove godine objavio predviđanje o ciljanoj cijeni Bitcoina od 100.000 dolara, smatrajući da je takozvani "kripto zimski period" završen, ali jedan od vodećih analitičara banke za devizno tržište, Geoff Kendrick, sada tvrdi kako postoji dodatnih 20% "potencijalnog rasta".

Njegove optimistične prognoze proizlaze iz rasta cijene Bitcoina od 80% od početka ove godine, iako je i dalje daleko ispod rekordne cjenovne razine od 69.000 dolara, koja je ostvarena u studenom 2021.

Prema Kendrickovoj procjeni, Bitcoin "rudari" trenutno prodaju 100% svih novonastalih Bitcoina. Međutim, oni bi prodavali samo 20-30% istih ako cijena Bitcoina dosegne 50.000 dolara. Ovo smanjenje prodaje rezultiralo bi smanjenjem ukupne opskrbe Bitcoina za otprilike 250.000 godišnje, što bi značajno utjecalo na dinamiku cijelog tržišta.

Međutim, Mike McGlone, makrostrateški analitičar u Bloomberg Intelligenceu, sugerira da Bitcoin još nije završio svoj oporavak. McGlone objašnjava kako su trenutni trendovi, kao i razni faktori i stajalište američkog Federal Reserve-a (FED), negativni po Bitcoin.

Iako bezbroj faktora može utjecati na kretanje cijene Bitcoina, kao što su pravna regulacija, monetarna politika FED-a i tehnološka poboljšanja koja se odnose na brzinu transakcija i naknade, veliku ulogu zasigurno će odigrati i nadolazeće prepolovljenje (eng. "halving") dnevne zarade za Bitcoin rudare iduće godine. Ovaj mehanizam postupno smanjuje opskrbu kako bi se održala rijetkost i doprinijet će privlačnosti i rijetkosti ove kriptovalute, kažu analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram