Zatvori
Foto: UN / WFP
PoslovniPuls
10/07/2023

UN uskoro bi mogao početi koristiti AI robote za dostavu humanitarne pomoći

Motorizirani roboti pokretani umjetnom inteligencijom (AI) uskoro će dostavljati pakete s hranom i humanitarnom pomoći u područja gdje vladaju oružani sukobi ili su pogođeni nekim oblikom prirodnih katastrofa, izjavio je službenik UN-ovog Svjetskog programa za hranu (WFP) u razgovoru za Reuters.

Prema informacijama Ujedinjenih naroda, napadi na radnike humanitarne pomoći su se povećali posljednjih godina usred najvećeg nasilnog sukoba od Drugog svjetskog rata. WFP, agencija UN-a, izgubila je troje radnika ranije ove godine tijekom misije u Sudanu.

"Ponekad je preopasno poslati vozača ili osoblje WFP-a. Umjetna inteligencija mogla bi donijeti prekretnicu", rekao je Bernhard Kovacs, šef inovacija u WFP-u.

Kovacs je govorio na marginama konferencije koju je organizirala Međunarodna telekomunikacijska unija u Ženevi kako bi argumentirala primjenu umjetne inteligencije u ostvarivanju globalnih ciljeva UN-a, poput okončanja gladi.

Robotizirani kamioni su amfibijski i mogu nositi otprilike 1-2 tone hrane i druge pomoći.

UN-ova agencija već upravlja s oko 50 terenskih vozila u Južnom Sudanu, ali trenutno im nedostaje vozača. U sklopu projekta AHEAD (Autonomous Humanitarian Emergency Aid Devices) s Njemačkim centrom za zrakoplovstvo i astronautiku (DLR), WFP će testirati samovozeće kamione već početkom iduće godine, rekao je Kovacs.

Umjetna inteligencija će se koristiti za kombiniranje podataka iz različitih izvora, uključujući satelite i senzore, što će daljinskim vozačima omogućiti jednostavno upravljanje vozilima na terenu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram