Zatvori
New York
Foto: Wynand van Poortvliet / Unsplash
PoslovniPuls
06/07/2023

Veliki problemi za startupe - strah od recesije prepolovio rizična ulaganja

Fondovi rizičnog kapitala prepolovili su vrijednost svojih ulaganja u prvih šest mjeseci 2023. godine, pokazali su podaci istraživačke tvrtke PitchBook, što ukazuje na nedostatak entuzijazma investitora kao i manju potražnju uslijed naglo povećanih kamatnih stopa diljem svijeta.

Pad ulaganja od 48% na 173,9 milijardi dolara i pad broja transakcija od 19% dolazi usprkos ogromnom interesu za startupe koji razvijaju tehnologiju umjetne inteligencije, piše Reuters.

Podaci tako pokazuju kako su investitori u prvih šest mjeseci ove godine u AI startupe uložili više od 40 milijardi dolara. To uključuje Microsoftovo ulaganje od 10 milijardi dolara u OpenAI i 1,3 milijarde dolara ulaganja u konkurentsku tvrtku Inflection AI.

Geografski, najveći pad zabilježen je u Latinskoj Americi s padom od 86%, dok su Sjedinjene Američke Države i Europa zabilježile pad od 65%, odnosno 69%.

Investitori tvrde kako je rast kamatnih stopa izazvao preispitivanje procjene vrijednosti, a trenutni nedostatak inicijalnih javnih ponuda (IPO) i nedostatak opcija za "exit", učinio je investitore opreznijima.

"U posljednjih 18 mjeseci nisam ispisao nijedan ček", rekao je Kevin Colleran, suosnivač tvrtke Slow Ventures koja se bavi ranim fazama ulaganja. "Imam 30 tvrtki u portfelju kojima trebam pomoći da prežive. Nema smisla dodavati nesreći."

PitchBook navodi kako veliki investitori nisu aktivno sudjelovali u financiranju fondova rizičnog kapitala te da se se primjećuje nedostatak velikih ulaganja koja su obarali rekorde u vrijednosti transakcija. Globalno financiranje rizičnog kapitala dosegnulo je rekordnih 745,1 milijardu dolara u 2021. godini.

Aktivnost financiranja opala je na svim razinama, pri čemu je rana faza financiranja (seed round) zabilježila najveći pad s padom broja transakcija od 44% u SAD-u.

Investitori su rekli da mnoge tvrtke koje su dobile sredstva u 2021. godini još uvijek raspolažu značajnom količinom novca i trenutno ne osjećaju veliku potrebu da se vrate na tržište koje očekuje puno niže procjene vrijednosti. No dodali su kako bi se umjereno povećanje potražnje moglo pojaviti u drugoj polovici godine.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram