Zatvori
Oliver Samwer
Foto: Dan Taylor - Heisenberg Media
PoslovniPuls
28/06/2023

Njemačka "tvornica startupa" priprema se svom osnivaču isplatiti rekordnu dividendu

Globalno poznata njemačka internet kompanija, Rocket Internet, glasovita po svom "štancanju" startupa koji kopiraju već postojeće i prokušane poslovne modele - priprema se na veliku isplatu dividende svom najvećem dioničaru i osnivaču Oliveru Samweru.

Kako je izvijestio "Financial Times", Samwerov fond Global Founders Capital posjeduje otprilike 83 posto svih dionica Rocket Interneta, pa će u ime isplate dividende dobiti oko 260 milijuna eura, piše FT.

To znači da je dividenda šest puta veća nego prethodne godine i odgovara iznosu gotovo cijele godišnje dobiti te njemačke kompanije.

Rocket Internet, iz kojeg su nastale javno izlistane kompanije poput HelloFresh i Delivery Hero, 2014. godine izlistan je na berlinskoj burzi, međutim godine koje su slijedile dovele su do dramatičnog pada vrijednosti kompanije, što je 2020. godine iskoristio njezin osnivač Samwer i isplatio postojeće dioničare kompanije te istu povukao s burze i nakon žestokih rezova i politike štednje pretvorio je u pravi "bankomat".

Njemački milijarder Oliver Samwer osnovao je Rocket Internet 2007. godine sa svojom braćom Marcom i Alexanderom i pretvorio je u jednu od najuspješnijih tehnoloških investicijskih tvrtki u Njemačkoj.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram