Zatvori
Znak eura i neboderi
Foto: Maryna Yazbeck / Unsplash
PoslovniPuls
27/06/2023

Europska investicijska banka izdala zelenu obveznicu na blockchain platformi

Europska investicijska banka (EIB) izdala je svoju prvu digitalnu zelenu obveznicu na platformi temeljenoj na blockchainu za digitalne obveznice koju su pokrenuli Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) i Credit Agricole.

U travnju su SEB i Credit Agricole CIB (Commercial and Investment Bank) najavili razvoj platforme so|bond koja se temelji na blockchainu za izdavanje digitalnih obveznica.

Europska investicijska banka je sada, kao prvi sudionik, izdala obveznicu na toj platformi. Prva obveznica je digitalna obveznica za svjesnost o klimatskim promjenama u vrijednosti od 1 milijarde švedskih kruna (85 milijuna eura). EIB će zauzvrat koristiti prihode za financiranje projekata koji su povezani s klimatskim promjenama.

"SEB je zadovoljan što pomaže EIB-u u izdavanju prve digitalne zelene obveznice koja kombinira inovacije i pametna klimatska rješenja. To je sjajan tehnološki razvoj koji otvara put za povećanje učinkovitosti i istovremeno povećava transparentnost u vezi s utjecajem na okoliš", izjavila je Anna Sjulander, voditeljica u SEB-u.

Platforma za digitalne obveznice koristi novu vrstu logike provjere koja omogućuje nisku potrošnju energije i potiče povezane banke da kontinuirano poboljšavaju ekološki otisak svoje infrastrukture. To se postiže putem sustava nagrađivanja u kojem se sudionici nagrađuju za svoje napore, pri čemu je veća nagrada što je manji njihov ekološki utjecaj.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram