Zatvori
Pariz, Francuska
Foto: JOHN TOWNER / Unsplash
PoslovniPuls
14/06/2023

U samom srcu Europe razvija se moćna AI platforma

Mistral AI, europska start-up tvrtka specijalizirana za generativnu umjetnu inteligenciju, upravo je objavila da je zatvorila financiranje u početnoj fazi od preko 105 milijuna eura, a koje je predvodio ulagački fond Lightspeed Venture Partners.

Osnovan od strane bivših ključnih članova Meta-inog i Alphabetovog (Google) tima za istraživanje AI-a, Mistral AI će pružati poslovnim subjektima temeljnu tehnologiju za automatizaciju postojećih procesa i razvoj inovativnih novih proizvoda s vrhunskim modelima velikog jezika.

Uspješno prikupljanje kapitala samo mjesec dana od osnivanja tvrtke samo podcrtava brzi rast sektora umjetne inteligencije (AI) kao i želju Europe da stvori konkurente tvrtkama iz Silicijske doline poput OpenAI-a (podržanog od strane Microsofta) i DeepMind-a (Google).

"Ponosni smo što pokrećemo ovaj globalni projekt iz Francuske, naše domovine, i pridonosimo, na svojoj razini, pojavi uvjerljivog novog igrača u generativnoj umjetnoj inteligenciji iz Europe", rekao je Mensch, predsjednik Mistral AI-a.

Pariz je tradicionalno zaostajao za New Yorkom, Kalifornijom i Londonom kao tehnološko središte, pa ne čudi kako je Mistralovo prikupljanje kapitala javno pohvalio francuski ministar Jean-Noel Barrot.

"Bravo za Mistral AI koji je prikupio 105 milijuna eura samo mjesec dana nakon osnivanja: rekordno!", napisao je Barrot na Twitteru.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram