Zatvori
Foto: Markus Spiske / Unsplash
PoslovniPuls
12/06/2023

Startup osnivači u Europi zabrinuti: Ulaganja u oštrom padu!

Europske startup osnivače čeka hladan tuš! Tako se mogu iščitati podaci iz najnovijeg istraživanja kojeg je objavila poznata ulagačka kompanija Atomico Ventures.

Prema njihovim podacima - ulaganja u europske startupe do kraja ove godine mogla bi iznositi 51 mlrd. dolara, što zvuči kao impresivan iznos sve dok se ne usporedi s prošlogodišnjih 83 mlrd. dolara (pad od 39 posto).

Iz Atomica kažu kako je riječ o svojevrsnom povlačenju američkih ulagača iz Europe.

Pendemijska 2021. godina ostaje rekordna za europsku startup i tehnološku scenu s ukupnim ulaganjima u inovativne tehnološke kompanije u iznosu od 106 mlrd. dolara.

Atomico je rekao kako postoje neki znakovi "otpornosti" u tehnološkoj industriji Europe, uključujući činjenicu da je ukupna vrijednost javnih i privatnih tvrtki ponovno dosegnula impresivan iznos od 3 bilijuna dolara, koliko je postignuto 2021. godine.

U međuvremenu, tvrtke u ranim fazama razvoja su, prema Atomicu, doživjele manji pad financiranja u usporedbi s tvrtkama u kasnijim fazama. Financiranje tvrtki koje su prikupile manje od 15 milijuna dolara smanjeno je na 8,2 milijarde dolara u prvom polugodištu 2023., nasuprot 10,3 milijarde dolara u istom razdoblju prije godinu dana.

Tehnološke tvrtke su pod velikim pritiskom u protekle godinu i pol dana, s tim da su tvrtke bile prisiljene staviti prioritet na profitabilnost umjesto rasta pod svaku cijenu, dok investitori ponovno procjenjuju sektor.

Tehnološke tvrtke nalaze se pod pritiskom zbog brojnih globalnih faktora, uključujući rat Rusije i Ukrajine, kao i strože monetarne politike diljem svijeta.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram