Zatvori
PoslovniPuls
26/05/2023

Stiglo europskih 179,5 mil. eura za Rimčev program robotaksija u Zagrebu

Glavna Uprava za tržišno natjecanje Europske komisije (GU Comp / DG Competition), odobrila je kompaniji Project 3 Mobility dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 179,5 milijuna eura, stoji u medijskoj objavi.

Hrvatskoj kompaniji sredstva se dodjeljuju za projekt „Istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila nove mobilnosti i prateće infrastrukture“, a projekt je prijavljen u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sam proces odobravanja projekta na svim razinama trajao je gotovo godinu i pol dana.

"Ovo je za nas veliki trenutak. Proces odobravanja projekta u tijelima Europske unije bio je iznimno dug i zahtjevan, sve zajedno trajalo je preko dvije godine od kada smo počeli razgovarati o projektu. Ponosni smo što smo uspješno ispunili sve kriterije i pred domaćim i EU institucijama pokazali vrijednost našeg projekta. Kroz dvije godine bilo je potrebno detaljno opravdati usklađenost našeg projekta s ciljevima europske zelene tranzicije, ali i pokazati dodanu vrijednost u čitavom nizu društvenih aspekata, sve kako bi opravdali financijsku potporu od strane EU za njegov razvoj. Ova potpora samo je dio sredstava potrebnih za razvoj projekta. Project 3 Mobility će prije izlaska na tržište investirati još minimalno 350 milijuna eura vlastitih sredstava. Dio tih sredstava već je primljen od privatnih investitora, a dio će biti prikupljen u slijedeće dvije godine", istaknuo je Marko Pejković, glavni izvršni direktor (CEO) Project 3 Mobilityja.

Podsjetimo, Project 3 Mobility razvija novi ekosustav urbane mobilnosti koji će značajno unaprijediti način korištenja prijevoza i funkcioniranje prometa u gradskim područjima. U sklopu projekta razvit će se autonomno električno vozilo, specijalizirana infrastruktura te platforma za upravljanje kompletnom uslugom. Uz to, izgradit će se i tvornica za velikoserijsku proizvodnju autonomnih električnih vozila, i to u Hrvatskoj. Time se Hrvatska stavlja na mapu razvoja ključnih tehnologija budućnosti koje će donijeti brojne koristi i čine značajan napredak Hrvatske u smjeru digitalnih i zelenih tehnologija.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram