Zatvori
Foto: Apple
PoslovniPuls
23/05/2023

Apple bi mogao postati uvjerljivo najvrijednija kompanija u povijesti

Apple je na pragu nove velike prekretnice u 2023. godini - rekordne tržišne vrijednosti i tržišne kapitalizacije od 3 bilijuna dolara.

Dionice proizvođača iPhonea porasle su 34% od početka godine i trenutno se istima trguje nešto iznad 174 dolara, što je dovelo do povećanja tržišne vrijednosti ovog tehnološkog diva na preko 2,7 bilijuna dolara.

To Apple približava rekordnoj vrijednosti od 2,9 bilijuna dolara koju je zadnji put dostigla u siječnju 2022. godine. Ako dionica poraste za 10%, postat će prva tvrtka na svijetu čija će tržišna vrijednost doseći 3 bilijuna dolara.

Rast Applea uslijedio je kao dio šireg rasta dionica tehnoloških divova koji su podigli cijeli S&P 500 indeks u zeleno tijekom ove godine.

Matična tvrtka Facebooka, Meta Platforms, i proizvođač čipova Nvidia su udvostručili svoju vrijednosti u posljednjih pet i pol mjeseci, dok su Amazon, Alphabet i Microsoft također ostvarili značajan rast.

Investitori su se okupili oko dionica tehnoloških tvrtki u očekivanju kako će Federalne rezerve (FED) uskoro završiti s agresivnom kampanjom zatezanja monetarne politike. Veliko uzbuđenje oko umjetne inteligencije također je doprinijelo rastu cijena dionica tehnoloških kompanija.

Zahvaljujući povećanju vrijednosti od 670 milijardi dolara ove godine, Apple je i dalje najveća svjetska tvrtka prema tržišnoj kapitalizaciji. Među najvećim investitorima nalazi se Berkshire Hathaway Warrena Buffetta, koji posjeduje 5,8% dionica Applea, ukupne vrijednosti oko 160 milijardi dolara.

Microsoft, saudijski energetski div Aramco, matična tvrtka Googlea, Alphabet, i Amazon jedine su druge tvrtke čija je tržišna vrijednost premašila bilijun dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram