Zatvori
Foto: PRESS
PoslovniPuls
10/05/2023

COTRUGLI istraživanje: Novi tehnološki alati mijenjaju način poslovanja u jugoistočnoj Europi

Vodeća poslovna škola u jugoistočnoj Europi, COTRUGLI Business School  provela je istraživanje koje će pomoći u razumijevanju na koji način tvrtke u regiji trenutno koriste ili razmišljaju o implementaciji novih tehnologija poput umjetne inteligencije, strojnog učenja, analize podataka, blockchaina i IoT-a

Istraživanje je provedeno na više od 200 izvršnih direktora i menadžera, ali i poduzetnika i vlasnika tvrtki iz središnje i istočne Europe. Sudionici su dolazili iz različitih industrija, uključujući informacijsku tehnologiju, financije, proizvodnju, farmaceutsku industriju, telekomunikacije, FMCG, energetiku, građevinarstvo i mnoge druge. Male i srednje tvrtke, velike korporacije i mikro poduzeća bile su zastupljene u gotovo jednakim udjelima.

Istraživanje je provela Federica Gabrieli, voditeljica istraživanja na COTRUGLI Business School, koja je prethodno radila na Harvard Business School gdje je provodila istraživanja i brojne studije slučaja o različitim europskim tvrtkama.

Stav o novim tehnologijama

99% ispitanika ocijenilo je važnim ili vrlo važnim da poslovni menadžeri budu informirani o novim tehnologijama. Općenito, postoji optimističan pogled: kad su upitani o utjecaju novih tehnologija na način upravljanja poslovnim operacijama, 83% smatra da je utjecaj pozitivan, dok samo 2% smatra da je negativan. Preostalih 15% smatra da nema nikakvog utjecaja ili nije sigurno u kojem smjeru će se promjene odvijati.

Kao najčešći način informiranja o najnovijim tehnološkim pomacima, čitanje publikacija i izvješća industrije zauzima 53% udjela. Online tečajevi i webinari bili su drugi najčešći način s 18% udjela, dok su ostale aktivnosti poput razgovora sa stručnjacima i kolegama te prisustvovanja konferencijama i događajima dobile manji udio.

Gotovo 80% ispitanika smatra da nedostatak svijesti o novim tehnologijama negativno utječe na konkurentnost poslovanja i njegov potencijal rasta. U skladu s ovim stajalištem, 99% smatra da je uključivanje novih tehnologija u poslovne strategije nužno za dugoročni uspjeh njihovih tvrtki. Sukladno tome ispitanici su upitani o procesu implementacije novih tehnologija u svoje poslovanje. 63% njih je to učinilo, pri čemu se 46% odnosi na mala i srednja poduzeća, 42% na velike korporacije, a 15% na mikro poduzeća.

Usvajanje novih tehnologija

Više od dvije trećine onih koji su usvojili nove tehnologije primijetili su povećanje učinkovitosti ili produktivnosti. Manje od trećine je još uvijek nesigurno u utjecaj tih promjena na svoje poslovanje.

Sudeći prema rezultatima istraživanja, glavna prepreka za uspješnu implementaciju novih tehnoloških rješenja u tvrtkama jest otpor promjenama i neadekvatna znanja zaposlenika.

Kada su upitani o mogućim načinima prevladavanja izazova u implementaciji novih tehnologija te osiguravanju njihovog uspješnog usvajanja, 35% ispitanika smatra da tvrtke trebaju ulagati u obuku i edukaciju svojih zaposlenika. Gotovo jednako važno je osigurati dovoljne resurse, poput vremena, novca i osoblja (32%). 

Drugi predlažu implementaciju formalnog procesa za usvajanje i implementaciju tehnologije (17%) te suradnju s industrijskim stručnjacima i savjetnicima (14%). Kada su upitani o načinima na koje poslovna zajednica može povećati svijest i razumijevanje novih tehnologija među svojim članovima, organiziranje događaja i radionica ima ključnu ulogu (27%). 

Također, važno je poticati i olakšavati međusobno učenje i dijeljenje znanja (25%), pružati formalnu obuku i edukaciju (24%) te nuditi poticaje za kontinuirano učenje i razvoj (21%). Ostali načini čine samo 3%.

Ispitanici se slažu: praćenje i usvajanje tehnoloških trendova ključno je za budućnost poslovanja

Nove tehnologije poput AI-a temeljito će promijeniti svijet kakav znamo: 97% ispitanika se slaže da će imati značajnu ulogu u budućnosti njihovog poslovanja, od čega 72% snažno vjeruje u tu tvrdnju.

Poslovna škola COTRUGLI tim povodom u petak, 12. svibnja 2023. godine organizira “ChatGPT Unplugged” forum na kojem će  Andrea Maria Cosentino, podijeliti svoje viđenje potencijalnih prednosti i izazova korištenja ChatGPT-a u različitim industrijama.

Sudjelovanje je slobodno uz prethodnu registraciju, a registrirati se možete ovdje

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram