Zatvori
PoslovniPuls
02/05/2023

Inflacija u Hrvatskoj nastavlja usporavati

Državni zavod za statistiku, u skladu s kalendarom Eurostata koji objavljuje harmonizirani indeks potrošačkih cijena, danas je objavio prvu procjenu nacionalnog indeksa potrošačkih cijena za travanj.

Prema preliminarnim podacima potrošačke cijene u Hrvatskoj, u travnju, mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku su bile više za 8,8% (8,8% IPC) u odnosu na travanj 2022., što predstavlja usporavanje godišnje dinamike peti uzastopni mjesec. Štoviše, jednoznamenkasta godišnja stopa rasta zabilježena je prvi put nakon travnja 2022. Na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak, potrošačke cijene bile su više za 1,1% (0,9% IPC). Prema komponentama indeksa, procijenjena godišnja stopa rasta cijena Hrane, piće i duhana iznosila je u travnju 14%, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 8,6%, za Usluge 7,8% te za Energiju 1,1%.

U razdoblju od siječnja do travnja potrošačke cijene su u prosjeku bile više za 11,1% u odnosu na isto razdoblje 2022, prenose RBA analitičari.

Hrvatska se tako, prema podacima s Eurostata, uz nastavak usporavanja godišnje stope rasta spustila u srednji dio ljestvice zemalja članica europodručja prema visini godišnje inflacije u travnju 2023. Gornji dio ljestvice, s dvoznamenkastim stopama rasta predvode Latvija (+15%), Slovačka (+14%), Litva (+13,3%) te Estonija (+13,2%). S druge strane, najskromniji porast cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju i dalje bilježi Luksemburg (+2,7%). U Njemačkoj je u travnju, prema preliminarnom harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena, inflacija iznosila 7,6% godišnje.

Na razini europodručja godišnja inflacija je blago ubrzala u travnju na 7,0% (s 6,9% u ožujku) dok je temeljna stopa inflacije blago usporila s rekordno visokih od 5,7% godišnje u ožujku na 5,6% u travnju. Prema glavnim komponentama inflacije u europodručju, prema preliminarnim podacima, cijene hrane, alkohola i duhana bile su u travnju više za 13,6% godišnje, neenergetskih industrijskih proizvoda +6,2%, usluga +5,2% dok su cijene energije bile više za 2,5% (u usporedbi s godišnjom stopom pada od 0,9% u ožujku).

"I dok će u Hrvatskoj osnovna stopa inflacije prema kraju godine zamjetno opadati i u posljednjem tromjesečju dosegnuti razinu oko 3 posto, temeljna stopa inflacije, koja isključuje energiju, hranu, pića i duhan, mogla bi se kao i u mnogim europskim državama tvrdoglavo zadržavati na povišenim razinama. Na razini cijele 2023. očekujemo prosječnu stopu rasta potrošačkih cijena od 6,6% godišnje", stoji u komentaru RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram