Zatvori
PoslovniPuls
21/04/2023

Sve zbog AI-a: Google najavio veliku internu konsolidaciju

Alphabet, Googleova matična kompanija, najavila je spajanje svojih DeepMind i Google Brain istraživačkih divizija za umjetnu inteligenciju, što završava dugogodišnju unutarnju rivalstvo između londonske i američke grupe Googleovih računačnih znanstvenika koji pokušavaju nadoknaditi izgubljeno vrijeme na polju generativne umjetne inteligencije.

Reorganizacija će ostaviti Demisa Hassabisa, britanskog voditelja DeepMinda, na čelu proširene grupe koja se može pohvaliti mnogim istraživačkim otkrićima koja su pretvorila umjetnu inteligenciju u najvažniju novu tehnologiju industrije od izuma interneta.

Također će preuzeti aktivniju ulogu u razvoju naprednih AI sustava koji su ključni za Googleovu buduću poslovnu strategiju, nakon devet godina rada na područjima naprednog istraživanja koja su se rijetko izravno odnosila na poslovanje ove internetske tvrtke.

Veći fokus na AI modele s izravnom primjenom u Googleovim digitalnim proizvodima slijedi nakon velikog uspjeha OpenAI-ovog ChatGPT-a, koji predstavlja sve veći izazov za Google.

Izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai rekao je kako je reorganizacija osmišljena da "osigura hrabro i odgovorno razvijanje opće umjetne inteligencije".

Najveća postignuća DeepMinda uključuju njihov AlphaGo sustav, koji je 2016. godine pobijedio svjetskog prvaka u igri Go Lee Sedola, i AlphaFold, sustav s potencijalno dalekosežnim utjecajem na medicinu koji predviđa strukturu proteina.

S druge strane, Google Brain, koji je osnovan s ciljem primjene najnovijih straživanja neuronskih mreža na Googleovo poslovanje, postigao je rane uspjehe na područjima poput strojnog prevođenja i učenja prepoznavanja slika bez nadzora ljudi. Njegovi istraživači također su osmislili novu tehniku "razumijevanja" jezika nazvanu transformeri, koja je izravno dovela do nastanka AI modela i usluga poput ChatGPT-a.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram