Zatvori
PoslovniPuls
19/04/2023

Reddit počinje naplaćivati pristup tvrtkama koje "treniraju" umjetnu inteligenciju

Najpopularniji internetski forum Reddit zna kako su njihovi podaci vrijedni u neprekidnoj utrci za pobolješnje umjetne inteligencije - i sada planira naplatiti tvrtkama pristup njima.

"Uvodimo novu točku premium pristupa za treće strane koje zahtijevaju dodatne mogućnosti, viša ograničenja korištenja i šira prava korištenja", objavio je Reddit na svom blogu.

Predstavnik Reddita rekao je Insideru da tvrtka "radi na stvaranju održivijeg, zdravijeg ekosustava za svoje podatke".

Iz Reddita poručuju kako dovršavaju posao na konačnom određivanju troškova pristupa API-ju, odnosno sučelju za programiranje aplikacija - načinu na koji dvije softverske aplikacije međusobno komuniciraju.

"Redditovi podaci su jako vrijedni", rekao je Steve Huffman, suosnivač i izvršni direktor Reddita, za The Times. "Ali ne trebamo svu tu vrijednost besplatno predavati u ruke najvećim svjetskim tvrtkama."

Tvrtke poput OpenAI-a, Microsofta i Googlea, koje razvijaju AI generativne modele, koriste pristup Redditovom API-ju za obuku svojih LLM-ova, odnosno velikih jezičnih modela, uključujući ChatGPT, izvijestio je The New York Times.

Huffman je rekao The Timesu da su podaci s Reddita uvijek svježi, što ih čini vrijednima za modele koji daju bolje i relevantnije odgovore.

"Više nego bilo koje drugo mjesto na internetu, Reddit je dom autentičnog razgovora", rekao je Huffman. "Na Reddit-u ljudi objavljuju puno stvari koje bi inače rekli isključivo na terapijskom razgovoru ili nikada uopće."

Tvrtka je rekla kako će njezin "API i dalje biti otvoren za razumne i prikladne slučajeve korištenja".

Huffman je rekao The Timesu kako će Redditov API i dalje ostati besplatan za programere koji razvijaju aplikacije koje pomažu ljudima u korištenju Reddita. Istraživači koji koriste podatke Reddita za studiranje ili druge nekomercijalne svrhe također će imati besplatan pristup, izvijestio je The Times.

"Crawlanje Reddita, stvaranje vrijednosti i ne vraćanje te vrijednosti našim korisnicima predstavlja problem za nas", rekao je Huffman.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram