Zatvori
Foto: William Hook / Unsplash
PoslovniPuls
18/04/2023

Panika u Googleu: Samsung bi mogao okončati dominaciju Googleove tražilice

Cijena dionica Alphabet-a pala je oko 4% u ponedjeljak, čime je Googleova krovna kompanija izgubila oko 55 milijardi dolara tržišne vrijednosti i to nakon što je izvješće The New York Timesa sugeriralo da se povećava konkurencija na tržištu mobilne pretrage.

Izvještaj NYT-a navodi kako korejski Samsung razmišlja o zamjeni Googlea s Microsftovim Bing-om kao zadanom tražilicom na svim mobilnim uređajima, što bi Googleu moglo ugroziti oko 3 mlrd. dolara godišnjih prihoda.

Sličan ugovor između Alphabet-a i Apple-a, vrijedan je oko 20 milijardi dolara godišnjih prihoda za Alphabet, a trebao bi biti obnovljen kasnije ove godine.

Googleovi zaposlenici bili su šokirani kada su u ožujku saznali da Samsung razmatra o zamjeni za Google, a interne poruke zaposlenika Alphabet-a koje je pregledao The New York Times pokazuju "paniku".

Google se prvi put u desetljećima suočava s povećanom konkurencijom u pretrazi nakon što je Microsoft ove godine uključio OpenAI-jev ChatGPT u Bingove rezultate pretraživanja. Google je dugo držao bitni monopol na tržištu tražilica, s globalnim tržišnim udjelom od gotovo 90%.

Prema pisanju NYT-a, Alphabet radi naporno na obrani svog tržišnog udjela, sa timom od 160 stručnjaka koji rade na uključivanju umjetne inteligencije u glavne Googleove pretraživačke proizvode.

Ali to možda neće biti dovoljno ako Samsung zaista postaviBing kao zadani pretraživač na stotinama milijuna uređaja koje isporučuje svake godine. Naravno, ništa neće spriječiti korisnike da "ručno" vrate Google kao glavnu tražilicu na svom mobilnom uređaju.

Samsung ima dugogodišnju suradnju s Alphabet-om i Microsoftom, budući da na svoje uređaje instalira razne aplikacije obje tvrtke, a pregovori između Samsunga i Microsofta još su u tijeku i mogu još uvijek završiti s Googleom kao zadanim pružateljem, zaključuje NYT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram