Zatvori
Računalo Apple
Foto: DESIGNECOLOGIST / Unsplash
PoslovniPuls
11/04/2023

Prodaje se sve manje PC-a, Apple najveći gubitnik

Globalne isporuke osobih računala u prvom ovogodišnjem kvartalu iznosile su 56,9 milijuna, što je 29% manje u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine, pokazuju preliminarni podaci IDC-a.

Analitičari vjeruju da kako rezultati označavaju kraj razdoblja potražnje izazvane COVID-om. Isporuke osobnih računala u prvom kvartalu 2023. bile su značajno niže od 59,2 milijuna i 60,6 milijuna PC-a u prvom kvartalu 2019. i prvom kvartalu 2018., redom.

Iako su svi proizvođači računala izgubili prodaju u prvom kvartalu, Apple je možda najveći gubitnik, s padom od 40,5% u odnosu na prošlu godinu.

IDC navodi kako stagnacija rasta i potražnje omogućuje prilagodbu lanaca opskrbe jer proizvođači osobnih računala istražuju alternativne proizvodne procese izvan Kine. Istodobno, proizvođači osobnih računala prilagođavaju svoje strategije za ostatak godine i naručuju Chromebookove u očekivanju povećanih naknada za licenciranje kasnije tijekom godine.

Ipak, isporuke osobnih računala će vjerojatno biti usporene još neko vrijeme, a njihov oporavak se očekuje do kraja ove godine zbog poboljšanja globalne ekonomije i korisnika koji razmišljaju o nadogradnji na Windows 11.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram