Zatvori
ChatGPT
Foto: Levart_Photographer / Unsplash
PoslovniPuls
03/04/2023

Drama u Italiji: Agencija zabranila ChatGPT, vladajući političari protiv

Talijanski zamjenik premijera u nedjelju je kritizirao odluku tamošnje Agencije za zaštitu podataka da privremeno zabrani chatbota ChatGPT, rekavši da blokada zbog problema s privatnošću izgleda prekomjerno.

OpenAI je blokirao pristup ChatGPT-u u Italiji, nakon što je nacionalna agencija za zaštitu podataka izrazila zabrinutost zbog mogućih kršenja pravila privatnosti i zbog neuspjeha u provjeri korisnika starijih od 13 godina, kao što je zatraženo.

Potez agencije, koja je neovisna o vladi, učinio je Italiju prvom zapadnom zemljom koja je poduzela neku mjeru protiv ovog napradnog chatbota, prenosi Reuters.

"Smatram da je odluka Watchdoga za privatnost koja je prisilila #ChatGPT da blokira pristup iz Italije neprimjerena", napisao je putem Instagrama Matteo Salvini, lider vladajuće političke koalicije.

Salvini, koji je također ministar prometa, rekao je da je potez regulatora "hipokritičan" i da je potrebno zdrav razum jer "problemi privatnosti se tiču ​​praktički svih online usluga".

Od svog lansiranja prošle godine, ChatGPT je izazvao pravu globalnu tehnološku ludnicu, potaknuvši velike tehnološke tvrtke i startupe da lansiraju slične proizvode ili integricaju ChatGPT u svoje aplikacije i digitalne proizvode.

Iz OpenAI-a pak navode kako aktivno rade na smanjenju korištenja osobnih podataka u obuci svojih AI algoritama koje koriste proizvodi poput ChatGPT-a, javlja Reuters.

"Radujemo se suradnji s (talijanskom agencijom za podatke) i educiranju o tome kako su naši sustavi izgrađeni i korišteni", rekao je.

Zabrana bi mogla naštetiti talijanskom poslovnom sektoru i inovacijama, rekao je Salvini, dodavši kako očekuje brzo rješenje koje će povratiti pristup ChatGPT-u iz Italije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram