Zatvori
Foto: Petter Lagson / Unsplash
PoslovniPuls
16/01/2023

Kibernetička obrana poduzeća postaje sve važnija

Rat u Ukrajini ne prestaje na terenu, već se nastavlja digitalno, a istovremeno bjesni kibernetički rat. Brzo rastu i stopa hakerskih napada i širenje lažnih informacija jer su s dolaskom digitalizacije otvorene nove mogućnosti ne samo za gospodarstvo nego i za kriminal. Tijekom godina broj žrtava takvih napada se mijenjao: u početku su uglavnom bile pogođene privatne osobe, no sada ih se sve više izvodi na tvrtke i državne institucije. Opasnost da i sami postanete žrtva sve je veća – unatoč tome što industrija kibernetičke sigurnosti nastavlja rasti? 

Svaka će tvrtka prije ili kasnije postati žrtva kibernetičkog napada, upozorava udruga IT industrije Bitkom, navodi se u priopćenju. Šteta od tih napada 2018./2019. iznosila je 103 milijarde eura, a u 2022. godini dosegnula je 203 milijarde eura i gotovo se udvostručila. U trećem tromjesečju 2022. globalnih je napada na godišnjoj razini bilo 28 posto više. Tri dana nakon službenog početka rata u Ukrajini, 27. veljače, Check Point Research izvijestio je o porastu kibernetičkih napada na ukrajinske vojne i državne sektore od 196 posto. Međutim, nisu samo napadi povezani s ratom ono što je obilježilo prošlu godinu. Prema izvješću IBM-a, tvrtke koje koriste umjetnu inteligenciju i automatizaciju za otkrivanje potencijalnih prijetnji i povreda imale su 74 dana kraći ciklus povrede podataka i uštedjele u prosjeku 3 milijuna dolara više. Ovi trendovi sugeriraju da će u godinama koje slijede potreba za kibernetičkom obranom poduzeća postati sve važnija.

Sve veća složenost mogla bi usporiti skokovit rast

Očekuje se, napominje Maxim Manturov, da će globalno tržište kibernetičke sigurnosti rasti po ukupnoj godišnjoj stopi od 8,9 posto između 2022. i 2027. godine, dokad bi trebalo dosegnuti vrijednost od 266 milijardi dolara. No, Manturov istodobno upozorava kako se "može se očekivati ​​da će kibernetički napadi postati složeniji u nadolazećim godinama, što predstavlja nove izazove za implementaciju sigurnosnih rješenja i moglo bi spriječiti rast tržišta". Budući razvoj tržišta uvelike ovisi i o političkim te društvenim napetostima. 

Inovacija kao elementarna strategija preživljavanja

Postavlja se i pitanje hoće li na tržištu kibernetičke sigurnosti, kao u tehnološkoj industriji, moći dominirati pojedinačni veliki igrači. "Svakako postoje neki etablirani i veliki igrači, ali tu je i značajan broj manjih, specijaliziranih tvrtki koje su uspješne jer se fokusiraju na određene tržišne niše s inovativnim proizvodima i uslugama", navodi Manturov. U industriji je, kaže, ključno držati korak s najnovijim trendovima, identificirati potencijalne buduće prijetnje i stalno uvoditi inovacije da bi se ostalo ispred konkurencije. Za ukorijenjene operacije to može biti izazov ako su njihovi procesi zastarjeli. Manji, agilniji pružatelji usluga kibernetičke sigurnosti mogli bi brže odgovoriti na razvoj događaja. Zato je, primjerice, Palo Alto Networks, veliki igrač na tržištu sigurnosti, posljednjih godina preuzeo više od desetak mladih programera.

Značajni pružatelji usluga kibernetičke sigurnosti i dionice

Za pojedince i organizacije, kibernetička sigurnost sve je veća potreba, a učinkovite sigurnosne mjere visok su prioritet. "Kao rezultat toga, pojedinci sve više koriste antivirusni softver ili VPN-ove. Usluge temeljene na oblaku za zaštitu vlastitih uređaja, kao što je upravitelj lozinki, također su popularne. Tvrtke, s druge strane, često zahtijevaju složenije sigurnosne mjere", objašnjava Manturov, stoji u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram